nieuws

'Wereldberoemde' carbidschutter schiet ook dit jaar weer met scherp

Hij is misschien wel de bekendste carbidschutter van ons land. Op een legendarisch YouTube-filmpje is te zien hoe de Glanerbrugger door de dreun van een de kluiten gewassen kanon tegen de grond wordt geworpen. Dit jaar is hij gewoon weer van de partij. “Omdat dit nu eenmaal een prachtige Twentse traditie is.”
Het filmpje is intussen al meer dan 230.000 keer bekeken. Met de hilarische titel: ‘Bennie, oor’n dicht!’
Bij de burgerlijke stand is die Bennie echter bekend als Bert Schurink (46). “Die waarschuwing is namelijk niet aan mij gericht, maar aan Bennie, de zoon van degene die filmde.”

Bonte mix

Schurink, eigenaar van een loon- en grondverzetbedrijf, maakt deel uit van een vaste groep carbidschutters uit Glanerbrug. “We doen dit al zo’n twintig jaar. Zijn met een harde kern van zo’n dertig mensen. Een mix van leden van carnavalsvereniging De Heuikneuiers, het autospektakel De Vloddercross en mensen hier uit de buurtschap.”
En ja, ook dit jaar laten ze weer van zich horen. “Omdat we carbidschieten veel leuker vinden dan gewoon vuurwerk. Het is vele malen gezelliger. Het is vooral de saamhorigheid die met deze mooie Twentse traditie gepaard gaat, die zo tot de verbeelding spreekt.”

Scheikundeles

En is het volgens Schurink vele malen spectaculairder. “Het mooie eraan is dat je je eigen mengsel kunt maken. Alles wat je in de brugklas tijdens de scheikundelessen hebt geleerd, kun je in de praktijk brengen. En de verrassing zit ‘m er telkens weer in hoe hard de knal zal zijn. Dat maakt het spannender dan gewoon vuurwerk.”

In de bus blazen

Of het er ieder jaar doldwazer aan toegaat? “Als je de basisregels maar in acht neemt, is carbidschieten relatief veilig. Zo gebruiken we vaak gasflessen omdat die veel steviger zijn dan melkbussen. Die zijn immers vaak veertig tot vijftig jaar oud en dan bestaat het gevaar dat de bodem eruit wordt geblazen.”

Wereldberoemd
Het is intussen vier jaar geleden dat het spraakmakende filmpje op YouTube werd gezet, maar Schurink wordt er nog steeds veelvuldig op aangesproken. Hij is er wereldberoemd mee geworden in Glanerbrug: “Ieder jaar duikt het weer op. In allerlei vormen: met of zonder muziekje eronder. En het ontbreekt in geen enkele compilatie met carbid-filmpjes.”

Saamhorigheid
De tukker kan er zelf misschien nog wel het hardst om lachen: “Het ziet er natuurlijk ook komisch uit. Veroorzaakt door een schrikreactie in combinatie met de drukgolf. Maar ik mag dan wel degene zijn die in beeld te zien is: dit filmpje is toch iets van ons als hele groep. Wat we er vooral zo mooi aan vinden, is dat het de gezelligheid op het Twentse platteland uitstraalt."

"Glanerbrug loopt ieder jaar weer massaal uit naar ons terrein aan de Schipholtstraat om ons in actie te zien. En dat kanon natuurlijk. Dat is nog altijd hetzelfde als op het filmpje.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.