Dankzij crowdfunding hebben Marit en Andre weer een sprankeltje hoop

Een behandeling in het buitenland is voor sommige zieke mensen een uitkomst. Maar goedkoop is het vaak niet. Crowdfunding bood twee Overijsselaars afgelopen jaar nieuwe mogelijkheden.

Dankzij crowdfunding kan Marit uit Vroomshoop begin 2018 naar Georgië voor een behandeling tegen haar chronische blaasontsteking. MS-patiënt Andre Kruiper uit Heeten is momenteel herstellende van een behandeling in Moskou, die hij ook met crowdfunding kon financieren. 

De 11-jarige Marit Bakhuis kampt al bijna haar hele leven met blaasontstekingen. Antibiotica helpen nog maar nauwelijks. Een experimentele behandeling met bacteriofagen kan de bacterie mogelijk uitroeien. Deze behandeling wordt in Nederland echter nog niet uitgevoerd.

In Georgië wel, maar de verzekering dekt dit niet. Om de behandeling toch mogelijk te maken startte moeder Lydia Bakhuis zo'n twee weken geleden online een actie. 

Crowdfunding

In eerste instantie gokte het gezin Bakhuis op een paar honderd euro, maar de teller liep sneller op dan verwacht. Van vrienden en bekenden, maar ook van volslagen vreemden ontvingen ze donaties. Zelfs een bedrag van duizenden euro's. Een bijzonder moment, waarbij moeder en dochter van vreugde ook een traantje moesten laten. 

Hetzelfde gebeurde Andre Kruiper eind 2016. Via de Stichting Steun Andre werd er ruim 65.000 euro ingezameld voor zijn ziekte multiple sclerose, oftewel MS. De behandeling die hij wilde ondergaan wordt niet in Nederland uitgevoerd, daarom reisde Kruiper in februari af naar Moskou.  

Hartverwarmend en overweldigend

Lydia Bakhuis kan nauwelijks geloven dat het geld voor haar dochter's behandeling er nu is. "Hier word je gewoon stil van. Het is echt hartverwarmend dat zoveel mensen ons meisje willen helpen". Ook Marit zelf is verbaasd over het succes van de actie van haar moeder. De tickets zijn inmiddels geboekt en op 15 januari reizen moeder en dochter samen af naar Georgië voor de behandeling. 

Waar voor Marit de reis naar het buitenland nog moet beginnen, kijkt Kruiper met een goed gevoel terug op zijn behandeling eerder dit jaar in Rusland. De maanden na de zogeheten hematopoietische stamceltransplantatie (HSCT) moest hij het rustig aan doen en veel rust houden. Inmiddels is hij met veel fysiotherapie langzaam zijn lichaam weer sterker aan het maken.

Bijzonder jaar

Het doel van de behandeling in Moskou was voor Kruiper het 'stopzetten' van de ziekte. "Zonder behandeling wist ik zeker dat de MS steeds meer van mijn leven zou afnemen." Ondanks dat er ook risico's kleefden aan de stamceltransplantatie is Kruiper heel blij dat hij het uiteindelijk gedaan heeft. 

Of 2018 een nog mooier kan worden? "Ik denk het wel, omdat ik nog steeds bezig ben met een herstel traject. Dat kan tot drie jaren duren dus dan heb ik nog een hele periode voor herstel", vertelt Kruiper. Wat daaruit komt moet de toekomst uitwijzen. "Zoals ik me nu voel denk ik: het kan ook nog beter worden."

Meer over dit onderwerp:
Salland Heeten Vroomshoop Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: