Zuurkool met varkensvlees; daar win je de Amerikaanse lotto mee!

Pig and Sauerkraut. In Noord-Amerika is het traditie om het typische Nederlandse gerecht zuurkoolstampot te eten op nieuwjaarsdag. En volgens de legende brengt het geluk. Je wint er zelfs de lotto mee!

Joe Mullins is voor zijn grote liefde naar Nederland verhuisd. "Twintig jaar geleden ontdekte ik hier de Nederlandse tradities. Zoals de oliebol. Maar ik hield ook vast aan mijn eigen Amerikaanse gebruiken." De kinderen van Mullins geloven bijvoorbeeld in Sinterklaas én de Kerstman. "Zij denken dat hij speciaal voor ons helemaal uit Amerika hierheen komt," grijnst Joe breed. 

Nieuwjaarsdagtraditie

"Ik moet altijd aan mijn oma denken als ik zuurkool maak. Wij aten het in Amerika alleen op Nieuwjaarsdag en we kochten dan ook een lot voor de loterij. Want de combinatie zou geluk brengen. Niet dat we ooit iets hebben gewonnen, maar mijn oma geloofde er heilig in." Een traditie in Pennsylvania Dutch land, die misschien wel uit Twente komt. "Maar de Amerikanen halen Nederland en Duitsland door elkaar, omdat het Dutch en Deutch is. Dus ik weet het niet zeker," lacht Mullins breeduit. 

Knieperkes

Bart Oude Scholten uit Oldenzaal maakt liever knieperkes dan oliebollen. "Dan ruikt je huis ook lekkerder. Bovendien is het familietraditie. Mijn oma maakte ze, daarna mijn moeder en nu ik." Het recept is al decennia oud. Een scheutje cognac en de anijs is wat het volgens Oma's receptuur maakt. "Maar dat is natuurlijk geheim!"

Verhaal

Voor oudjaarsdag horen de knieperkes plat gegeten te worden. "Dan is het jaar al uitgerold. Maar de knieperkes die vanaf 1 januari uitgedeeld worden, moeten opgerold zijn," legt Oude Scholten uit. "Want het nieuwe jaar moet nog worden uitgerold." Hij vindt ze zo lekker dat hij ze best het hele jaar zou willen maken. "Het is alleen veel werk, want het moet wafeltje voor wafeltje. Met zeventig koekjes ben je zo een halve dag bezig."

Traditie

Beide heren vinden dat de tradities moeten blijven bestaan. "Al is het lastig, want mijn kinderen houden niet van zuurkool," vertelt Joe. Wat dat betreft heeft Bart het beter voor elkaar. "Ik durf wel met zekerheid te zeggen dat veel mensen genieten van mijn Twentse knieperkes."

Deel dit artikel: