nieuws

Twentse 'soap' wordt werkelijkheid

Het vergde jaren van voorbereiding en het was zoeken naar het juiste recept. Met recht kan gezegd worden, het was een ware soap. Maar het is gelukt. De Twentse Vlaszeep ziet het levenslicht.
De grondstof lijnolie is gewonnen uit vlaszaad dat geteeld is op Twentse gronden. Het persen van de olie wordt gedaan bij de Noordmolen Twickel. Daarnaast worden er sinaasappelschillen in verwerkt, van vruchten die zijn gegroeid op landgoed Twickel. 

Leerproces

Naast de grondstoffen komt ook de knowhow uit Twente. Zo kwam de kennis van de hogeschool Saxion in Enschede. Verwerking tot zeep gebeurt in Goor, bij een nieuwe zeepmakerij aan de Pastoriestraat. 
Daar zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bezig met een leerproces. "Alle ervaring die ze opdoen kunnen ze gebruiken in hun verdere carrière", zegt begeleider Edwin Slaghekke. 
Mede-initiatiefneemster Trix Niesthoven vindt het geweldig dat het project van de grond is gekomen. "Een echt Twents streekproduct dat ook nog een hoger doel dient, namelijk mensen naar de arbeidsmarkt begeleiden."

Twickel

Ook op Landgoed Twickel zijn ze trots op de vlaszeep. "Vroeger verwerkten we onze citrusvruchten nog tot jams of likeurtjes, maar daar komen we tegenwoordig niet meer aan toe", zegt Janette Hettema van het landgoed. "Dat onze vruchten nu op deze manier weer worden gebruikt is fantastisch!"
De Twentse Vlaszeep is te koop bij de landwinkel op Twickel. Binnenkort komen er meer verkooppunten bij. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.