Toekomstige huurders 't Kempke eerst op 'sollicitatiegesprek'

Potentiële bewoners van ‘t Kempke in Haaksbergen moeten voortaan eerst een ‘sollicitatiegesprek’ voeren voor ze eventueel in aanmerking komen voor een huurhuis.

De straat kwam de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws. Onder meer omdat er meermalen hennepplantages werden opgerold.

Affaire Joey Hoffmann
Maar ook was er recent beroering omdat Bjorn en Derya – die betrokken waren bij de spraakmakende affaire rond Joey Hoffmann – vanuit Turkije ineens waren teruggekeerd naar hun tussenwoninkje aan ‘t Kempke.


Eerst op gesprek
Voor corporatie Domijn en de gemeente Haaksbergen aanleiding om toekomstige bewoners voortaan eerst uit te nodigen voor een gesprek. "Het gaat dan om mensen die nog niet bij ons huren en zodoende nog niet bekend zijn bij ons", aldus woordvoerster Els Sans van Domijn.

Domijn en de gemeente hebben dit onlangs vastgelegd in een zogenoemde prestatieafspraak, waarin de koers voor de komende jaren is bepaald.


Strenge regels
Volgens Aedes – de koepelorganisatie voor woningcorporaties – moet een dergelijke screening normaal gesproken aan strenge richtlijnen voldoen. Wat onder meer inhoudt dat dit slechts is voorbehouden voor probleemwijken die concreet worden aangewezen door de minister.

Volgens woordvoerster Sans van Domijn geldt deze regelgeving alleen voor zwaardere gevallen en is die niet op ‘t Kempke van toepassing. “Een corporatie heeft altijd contractvrijheid. Wanneer blijkt dat een huurder kort geleden nog met bijvoorbeeld een hennepkwekerij voor overlast heeft gezorgd, mogen wij zo’n persoon weigeren. Reden voor deze gesprekken is dat wij onze huurders gewoon wat beter willen leren kennen.”


Weigeren
Huurders kunnen op basis van het gesprek niettemin worden geweigerd. Los van dit gesprek kan een corporatie toekomstige huurders ook nu al screenen via onder meer de Gemeentelijke Basis Administratie en gegevens van de politie, zo meldt de woordvoerster.


Verantwoordelijk wethouder Edith van Spiegel laat via haar woordvoerster weten dat de toewijzing van huurwoningen een verantwoordelijkheid is voor de corporatie. “Wel delen we de zorg om ‘t Kempke. Daarom zijn er ook afspraken gemaakt over het in gesprek gaan met mogelijke huurders. Daarin komt onder meer de gezamenlijke verantwoordelijkheid van buurt en huurder voor een veilige en nette leefomgeving aan de orde.”

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Haaksbergen Nieuws
Deel dit artikel: