Waar moet de kerstboom naartoe? Boer Koonstra in Vinkenbuurt wil ze hebben voor zijn koeien

Wat doe je met de kerstboom, nadat alle versiering weer is opgeruimd? Op laten halen door de kinderen uit de buurt, naar de stort of verbranden. Of, breng hem naar melkveehouder Pieter Koonstra in Vinkenbuurt. Hij wil ze namelijk gebruiken voor zijn koeien.

"In de stal liggen de koeien op een bed van houtsnippers. We willen daarmee zoveel mogelijk de natuurlijke omstandigheden nabootsen", vertelt Koonstra. In de stal liggen ruim tachtig koeien te genieten van de ruimte en het voer. 

De houtsnippers mengen met de mest van de koeien en composteren vervolgens. Dat wordt uitgereden op het land. Het mengsel is beter voor de bodem en dat zie je terug, aldus Koonstra. Normaal gebruikt hij loofhout, maar vanwege het seizoen wil hij iets anders proberen.

Kerstbomen in de stal

"Ik wil kerstbomen verzamelen en die versnipperen. Die snippers rijd ik vervolgens weer uit in de stal." Een mooie oplossing voor het 'kerstbomenprobleem', want iedereen mag de bomen komen brengen. Koonstra wil er op 6 januari een dag van maken waar hij zijn boerenbedrijf kan laten zien. 

"Ik kan me voorstellen dat mensen met het hele gezin langskomen om hun boom te brengen, te zien hoe die boom versnippert wordt en de snippers vervolgens in de stal terecht zien komen. Kopje koffie, misschien een stukje kaas proeven."

Kerst-kaas

En de koeien, gaan die het verschil merken? Koonstra denkt van wel. "Ik kan me voorstellen dat ze door de geur en de snippers wel enthousiast worden, net zoals wanneer ze voor het eerst weer de wei in gaan. En wie weet krijgt de kaas wel kerstboomextract mee!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Vinkenbuurt Vechtdal kerstboom koeien Nieuws
Deel dit artikel: