Ondernemers Glanerbrug wapenen zich met app tegen criminaliteit

De ondernemers in Glanerbrug gaan met een professionele beveiligings-app de strijd aan met de criminaliteit in hun dorp.

Daarmee hopen ze zich onder meer te wapenen tegen de drugsoverlast, waar Glanerbrug al jarenlang mee kampt. “We trekken hierin samen op met de burgerwacht. Die heeft hier al veel goed werk verricht tegen de drugsoverlast, maar we merken nu toch dat die weer oplaait”, aldus Bert Zoetman van Glanerbrug voor Ondernemers (GO).

De Glanerbrugger ondernemers hadden al een app tegen winkeldieven: “Maar dat was gewoon een groeps-app. Een systeem dat ook nadelen kent. Achter de schermen hebben we daarom gewerkt aan een professionele versie.”


Beelden van verdachten
In de nieuwe aanpak worden de aangesloten middenstanders opgeroepen zoveel mogelijk filmpjes en foto’s van verdachten te maken. “Die zijn echter puur voor intern gebruik”, aldus Zoetman. “Het is nadrukkelijk niet de bedoeling deze beelden te verspreiden. Gebeurt dit toch, dan wordt degene die dit doet geroyeerd.”


Drugstoerisme
In eerste instantie is de app bedoeld voor de strijd tegen winkelcriminaliteit. Glanerbrug kwam eerder uitgebreid in het nieuws vanwege het welig tierende drugstoerisme vanuit Duitsland. “Maar overlast in winkels kun je natuurlijk nooit helemaal los zien van de drugsproblematiek.”


Presentatie
De nieuwe app wordt gepresenteerd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de ondernemersvereniging. “We gaan eerst proefdraaien met een tiental middenstanders, waarna de overige kandidaten kunnen aansluiten.” In totaal gaat het om 130 ondernemers die hiervoor in aanmerking komen.


Via een speciale preventiesticker worden winkeldieven gewaarschuwd.

De beheerders van de groeps-app staan in nauw contact met de gemeente, maar ook politie, brandweer en ambulance.

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Glanerbrug Nieuws
Deel dit artikel: