nieuws

Kampenaren protesteren met oliebollen tegen de winkeltijdsverordening

Op verschillende plekken in Overijssel mochten bakkers en oliebollenkramen vandaag geen oliebollen verkopen, omdat het zondag is. Zo ook in Kampen. Burgerinitiatief Kampen op Zondag is het daar niet mee eens en hield daarom een oliebollenprotest.Â
In een horecagelegenheid, die wel op zondag open mag, deelt Kampen op Zondag gratis oliebollen en koffie uit. Mensen konden ook vers gebakken oliebollen kopen.

Protest

Oprichter van Kampen op Zondag, Ruben Harms, bedacht het protest. "We protesteren met deze actie tegen het beleid van de gemeente Kampen. Er mogen vandaag geen oliebollen worden gebakken in verband met de zondagrust."
Harms vervolgt: "Het is ook een protest in het algemeen, want wij willen dat supermarkten voortaan ook op zondag open mogen zijn." 

Positief

Veel inwoners van Kampen komen een oliebol proeven. "Ik vind dit een goed initiatief. Er moet eens geprotesteerd worden tegen de dwang van de kerk", vertelt een vrouw. 
Een andere vrouw vindt het ook een goed initiatief: "Het wordt tijd dat in Kampen ook de winkels open mogen zijn op zondag, want er zijn mensen die daar gebruik van willen maken. Die mensen moeten de mogelijkheid krijgen."

Steun van de gemeente

De PvdA uit Kampen ondersteunt het initiatief. "Het is raar dat je in een stad als Kampen wel in een snackbar terecht kan op zondag, maar dat een oliebollenkraam niet mag staan. En dat supermarkten niet open mogen zijn", vertelt Jantine Tabak van de PvdA. 
Ze vervolgt: "Het gekke is dat uit een onderzoek bleek dat de meeste Kampenaren voor zondagsopenstelling zijn. Toch mag het nog niet. Dat heeft te maken met dat inwoners uit kerkelijke dorpen wel naar de stembus gaan, maar mensen uit de stad niet."
Zowel de PvdA als Kampen op Zondag wil met deze actie dan ook mensen oproepen volgend jaar naar de stembus te gaan. "En we hopen dat de huidige coalitie inziet dat het anders moet", besluit Harms. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.