Boer Pieter Koonstra zamelt kerstbomen in voor stalstrooisel

De koeien van melkveehouder Pieter Koonstra liggen lekker warm op versnipperde kerstbomen te herkauwen. Een duurzame oplossing die de boer in Vinkenbuurt bedacht voor de kerstbomen die nu uit huis gehaald worden.

"Ik heb een potstal waar de koeien vrij kunnen bewegen. Ze liggen op een dikke laag houtsnippers van zo'n 70 centimeter hoog," legt Koonstra uit. De dieren liggen heel relaxed in de open stal. "Doordat het hout en de mest composteert, wordt de bodem warm. De koeien zijn ook gezonder, ze hebben geen last meer van klauwziektes." 

Inzameling kerstbomen

Koonstra versnippert de bomen in ruil voor een kopje koffie en korting op zijn kaas. Veel mensen komen met twee of drie bomen. "Niet dat ik er iets aan verdien, maar het is wel fijn dat we met de buurt duurzamer bezig zijn." 

Duurzamer dan stro

De laag houtsnippers wordt van onderaf belucht waardoor het ligbed droog blijft. De toplaag van 30 centimeter wordt één keer in het jaar uitgereden. De koolstof in het hout gaat een verbinding aan met de stikstof van de uitwerpselen, waardoor het beter op het land wordt vastgehouden.

"Stikstof wordt niet door het regenwater afgevoerd, maar komt terecht op de plek waar je het hebben wil. Bovendien worden pieren blij van deze natuurlijke mest. Hoe meer wormen, hoe beter de grond, en ook een betere afvoer van het water. Dit alles levert betere gewassen en dus gezonder voer voor mijn koeien." Volgens Koonstra worden zijn koeien dan ook één tot twee jaar ouder dan koeien in de gangbare veehouderij.

Koeien dolblij met kerstboomsnippers 

Zodra Koonstra de laag met kerstboomsnippers in de stal uitrijdt, springen de koeien van blijdschap in het rond. "Dat doen ze altijd bij nieuwe snippers, maar ze lijken de dennengeur extra lekker te vinden." 

In totaal zijn er zo'n 150 bomen ingeleverd. Koonstra overweegt om vaker zo'n soort actie te ondernemen.

Deel dit artikel: