Hoofdrolspelers Brommers Kiek’n beroemdheden op platteland

De jongeren uit Espelo en Nieuwleusen zijn uitgegroeid tot ‘helden van het platteland’. Aanleiding is de veelbekeken documentaire Brommers Kiek’n.

Het programma werd vorig voorjaar uitgezonden en trok meer dan een miljoen kijkers, uitzonderlijk veel voor een documentaire.


Documentairemaker Geertjan Lassche volgde twee vriendengroepen maandenlang op de voet. Daarbij werd geschetst hoe het leven van jongeren op het platteland er vandaag de dag uitziet. Waar het in de Holtense buurtschap Espelo vooral draaide om de jaarlijkse strijd om het hoogste paasvuur van Nederland, stond in Nieuwleusen de autocross centraal.


Herhaling
De herhaling van Brommers Kiek’n gisteravond was voor de programmamakers aanleiding te kijken hoe het nu met de jongeren gaat.

Positieve reacties
Marc uit Espelo reageert enthousiast: “Ik vond het leuk hieraan mee te doen. Het is een mooie film geworden en we krijgen veel positieve reacties. Dat de mensen het mooi vinden en dat de film laat zien zoals het er bij ons aan toe gaat. Het is wel écht.”


En het leverde de hoofdrolspelers bekendheid op: “We worden nogal eens herkend. Vooral tijdens tentfeesten.” Binnen de vriendengroep is er niets veranderd. Niels en Femke zijn nog steeds gelukkig samen. Marc heeft net als in de film geen vriendin. “Maar als er een keer een goede langskomt, mag ze blijven hoor.”


Verkeersdrama
Wel zijn de jongeren eind vorig jaar geconfronteerd met een ernstig auto-ongeluk. Marc refereert daarbij aan het ongeval in november, waarbij twee jongemannen om het leven kwamen toen hun wagen bij Espelo crashte. “We kenden ze goed. Dus dat was heel heftig. Ik heb nog met ze gevoetbald en een meisje uit onze keet had een relatie met een van die jongens. We hebben er veel met elkaar over gepraat om het een plek te geven.”

Nieuwleusen
Erik-Jan uit Nieuwleusen bewaart eveneens goede herinneringen aan de documentaire. Hij laat weten dat het crossen momenteel even op een laag pitje staat omdat hij en vriendin Jennelien gaan samenwonen. De Nieuwleusense crossgroep is wel wat kleiner geworden. Sinds de film is een viertal jongens gestopt. “Het kost heel veel tijd. Dus sommigen stoppen omdat ze een hogere werkdruk krijgen of vanwege fysieke redenen.”

Ook de Nieuwleusense jongeren gaan na de film als beroemdheden door het leven: “Ineens kennen veel meer mensen mij. Veel meer dan ik vooraf had verwacht.”

Meer over dit onderwerp:
Salland Deventer Vechtdal Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: