Rova zamelt kerstbomen in Zwolle in; waar gaat die boom naartoe?

Rova en de gemeente roepen kinderen uit Zwolle op om afgedankte kerstbomen in te zamelen. Wie de kerstboom bij het inleverpunt in de wijk afgeeft, krijgt 20 cent en een stempel. Met tien stempels, krijg je een kaartje voor het zwembad.

De actie is al jaren een groot succes. Vorig jaar werden er meer dan 9.000 kerstbomen ingezameld. Maar waar gaan die bomen eigenlijk naar toe? 


Bomen worden vermalen

Rova brengt de bomen naar Groenrecycling Rouveen. Daar worden de bomen vermalen, zodat de restanten gebruikt kunnen worden als biomassa. 

"Bij energiecentrales en stadsverwarming kunnen de snippers gebruikt worden voor verwarming of het opwekken van elektriciteit", vertelt Arie Kok van het bedrijf in Rouveen.

Hij verwacht de komende weken vele duizenden kerstbomen bij zijn bedrijf. 

Dump voorkomen

Rova en de gemeente Zwolle zamelen al dertig jaar op deze manier kerstbomen in. Hiermee wordt geprobeerd te voorkomen dat de bomen in de stad gedumpt worden. 

"Het risico is dan natuurlijk dat ze in brand gestoken worden", vertelt Agnes Bouwman van Rova. "Op deze manier kunnen we ook zorgen dat ze niet bij het restafval belanden."

Deel dit artikel: