Ramspolkering dicht om Kampereiland te beschermen

West-Overijssel wapent zich tegen hoog water. De stormvloedkering Ramspol gaat rond het middaguur dicht om het Kampereiland te beschermen.

De kering wordt gesloten wanneer het waterpeil stijgt tot een hoogte van 50 centimeter boven NAP, gecombineerd met een sterke noordwestenwind en stroming landinwaarts.

In een uur tijd wordt er 3.500.000 liter lucht en 3.500.000 liter water in de balgstuw,  drie 'reuzeballonnen', gepompt. Hierdoor wordt de waterweg volledig geblokkeerd.

Balgstuw

De balgstuw is de enige ter wereld die dient als stormvloedkering. De drie rubberen ballonnen vormen samen een barrière van tien meter hoog en 240 meter lang. De kering voorkomt dat water uit het IJsselmeer via de Ramspol in het Zwarte Meer en achterliggende wateren komt.

De balgstuw werd in 2015 voor het laatst opgeblazen voor een storm.


Nog hoger

Het water staat nu al hoog, maar er komt vandaag, volgens de weersverwachting, nog veel water bij. Het waterpeil van de Vecht stijgt de komende twee dagen nog ruim een halve meter. Hierdoor stijgt ook het water op het Zwarte Water.

Waterschap Drents Overijsselse Delta inspecteert de dijken langs de Vecht en checkt de uiterwaarden op vee.
Het water op de Vecht stijgt gestaag. Bij het meetpunt Vechterweerd bij Dalfsen stijgt het water zeker nog 60 cm. Vandaag wordt de dijk gecontroleerd door medewerkers van WDODelta en morgen loopt de vrijwillige dijkbewaking over de dijken.

Op enkele locaties langs de Vecht zijn zogeheten bekrammingen gelegd en is een aantal sluisdeuren langs het Zwarte Water gesloten. Langs het Zwarte Water zijn de sluisdeuren van Keersluis De Whaa, Keersluis Hasselt en de Sassluis in Genemuiden gesloten.

Bekrammen van een dijk houdt in dat de dijk wordt bekleed met een geotextiel, een kunststof doek dat in feite werkt als een pleister voor de dijk. Dit doek wordt bevestigd met stalen pennen of 'krammen'. Deze maatregel is nodig om locaties waar de grasmat kwetsbaar is extra te beschermen tegen hoogwater en golfslag. De grasmat functioneert als een beschermlaag voor de dijk.

Deel dit artikel: