nieuws

Vroeg naar het café? Gangmaker komt niet voor een cola

"Als er geen alcohol geschonken wordt, komen mijn vrienden en ik niet." Dat durft horecagangmaker Carlos Klazinga wel met zekerheid te stellen. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid vindt de oproep tot gratis alcoholgebruik niet kunnen.
"Of het fenomeen gangmakers werkt?" Raymond Brinkhof, bedrijfsleider van café 'Dorst!' kan het nog niet beamen. Het is de tweede keer dat het café de app gebruikt om gangmakers uit te nodigen. "Maar het is wel een feit dat wanneer hier al mensen zitten, er meer mensen binnen zullen komen." 

Doelgroep

"Omdat wij via de app kunnen aangeven wie we als gangmaker willen ontvangen, kunnen we onze eigen doelgroep kiezen. En daardoor bereik je dus precies het juiste publiek." Brinkhof deelt graag honderd biertjes of wijntjes op een avond uit, als hij daarmee nieuwe, vaste bezoekers kan aantrekken. "Het mag ook een non-alcoholisch drankje zijn." 

Gangmaker

Carlos Klazinga is student en wil graag zijn vrienden overhalen om eerder naar de kroeg te komen. "Vanavond mag ik tien mensen uitnodigen om tussen half elf en half twaalf in het café te zijn en ze dan twee gratis drankjes aanbieden." Wel is hij ervan overtuigd dat het dan een alcoholisch drankje moet zijn. "Voor een cola komen mensen niet."

Alcohol

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid vindt het een verkeerde manier om dit tijdsprobleem aan te pakken. "Kroegen mogen geen gratis alcohol beloven," zegt directeur Wim van Dalen. "Dat is tegen hun eigen landelijk beleid."
Maar ook hij ziet in dat jonge mensen thuis indrinken en dan veel meer alcohol nuttigen dan gezond voor ze is.

Kanker door drank

"Volgens onderzoek veroorzaakt alcohol kanker. Daarom zijn wij tegen het fenomeen gangmakers," legt Van Dalen uit. "In Canada wordt dit gevaar al op sommige bieretiketten genoemd. Maar daar is de branche niet blij mee." Van Dalen hoopt op meer eerlijkheid over de gevaren die alcohol met zich mee brengt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.