Klacht ingediend bij Gerechtshof tegen burgemeester Hengelo

Advocaat Bernard Tomlow heeft bij het Gerechtshof Arnhem/Leeuwarden een strafklacht ingediend tegen burgemeester Sander Schelberg van Hengelo. Hij doet dat namens de familie Beernink, die al al jaren met de gemeente in de clinch ligt.

Volgens Tomlow maakt Schelberg zich schuldig aan smaad en laster. Zo wordt hem verweten ‘leugens’ te verkondigen.

Raadsonderzoek
De advocaat wijst er op dat de familie Beernink uit Hengelo zwaar gedupeerd is door een groot aantal fouten van de gemeente. Dat blijkt volgens hem onder meer uit een raadsonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Hengelose gemeenteraad.

Op een braakliggend stuk grond naast het huis van de Beerninks verrees dertien jaar geleden een kinderdagcentrum voor de opvang van verstandelijk zwaar gehandicapte kinderen. Hier worden zes dagen per week kinderen en jongeren opgevangen, die moeilijk te handhaven zijn.

Ze kunnen enorm veel geluid produceren. Volgens omwonenden gaat dat geluid soms door merg en been. De familie lijdt hier al jaren onder. Ze voelen zich gevangen in hun eigen huis.

Het centrum staat op zes meter afstand van hun woning. Het kinderdagcentrum is op die plek gebouwd na een stiekeme wijziging van het bestemmingsplan, aldus Tomlow.

Intensieve strijd
De familie voert al jaren een zeer intensieve strijd met de gemeente, maar zonder resultaat. De zaak zit muurvast.

Tomlow verwijt Schelberg dat hij liegt en een fout beeld van zijn cliënten schetst. "Mijn cliënten worden bij verschillende gelegenheden door de heer Schelberg gedemoniseerd, in een kwaad daglicht gesteld en door hem voor gek worden verklaard. En hij doet allerlei verschrikkelijke aantijgingen, zoals dat ze mensen met de dood zouden bedreigen. Terwijl daar allemaal niets van aantoonbaar waar is."

Hij vraag het Gerechtshof zich hierover uit te spreken. "De gedragingen van de burgemeester in deze zaak moeten maar eens getoetst worden door het hof", licht de advocaat de strafklacht toe.

Brief minister
Afgelopen zomer schreef de toenmalig minister Plasterk van Binnenlandse Zaken nog een brief naar burgemeester en wethouders van Hengelo. De inmiddels afgezwaaide bewindsman drong daarin aan op een spoedige oplossing van de kwestie. Schelberg zou dat ministeriële verzoek hebben genegeerd.

Advocaat Tomlow heeft ook de Overijsselse Commissaris van de Koning tweemaal verzocht om te bemiddelen in de verstoorde relatie tussen de gemeente en het gezin. "Maar als de commissaris dan in contact treedt met Schelberg, dan houdt hij de boot af. Steeds opnieuw. En zo werkt Schelberg een oplossing van dit langslepende conflict alleen maar tegen. Iedereen wijst naar de burgemeester. Los het op. Maar deze man trekt zijn eigen plan. En dat moet nu stoppen", vindt de advocaat.

De woordvoerder van burgemeester Schelberg van Hengelo reageert op de strafklacht met een korte verklaring: ‘Het aanbod van burgemeester Sander Schelberg voor een gesprek met de familie Beernink staat. Dat heeft hij de familie al eerder laten weten. De burgemeester ziet met vertrouwen de eventuele zaak tegemoet.’

De familie Beernink beheert sinds het begin van de affaire een website met informatie, waaronder een uitgebreide rapportage van de Nederlandse Stichting Geluidhinder.

Meer over dit onderwerp:
Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: