Politiek Overijssel vol onbegrip over Lelystad-uitspraken commissaris Flevoland

"Zeer onhandig" en "weinig empathisch vermogen". Politiek Overijssel reageert vol onbegrip op de uitspraken die Leen Verbeek, Commissaris van de Koning in Flevoland, gisteren deed over Lelystad Airport.

Verbeek zei gisteren in zijn Nieuwjaarstoespraak over de Overijsselse protesten tegen vliegveld Lelystad: "De gebruikelijke, bijna rituele rimpelingen bij onze buurprovincies zullen dit naar mijn mening niet uitstellen. Ook zij zullen economisch kunnen profiteren van deze banenmotor en daar werkt Flevoland graag aan mee."


Statenleden verbaasd

CDA-Statenlid Bouwien Rutten noemt de uitspraak van Verbeek 'zeer onhandig'. Het getuigt volgens haar van weinig empathisch vermogen. "En meer wil ik er eigenlijk ook niet over zeggen."

Gerrit van Hofwegen van D66 vindt de uitspraak 'erg jammer en niet passend bij een CdK'. Van Hofwegen begrijpt dat de commissaris een lans wil breken voor de toekomst van Flevoland, 'maar dat doe je niet zo'. "Een Commissaris van de Koning hoort boven de partijen te staan."


De D66-politicus rekent erop dat de waarnemend Commissaris van de Koning Boele Staal van Overijssel vanmiddag in zijn nieuwjaarstoespraak passend zal reageren op de uitspraken van zijn collega in Flevoland.

Volgens Luuk Folkerts van de Partij voor de Dieren wordt door de uitspraak 'pijnlijk duidelijk dat de mening van buurprovincies er eigenlijk niet toe doen' en 'dat economische belangen in Nederland toch nog altijd boven de belangen van natuur gaan'.


Uitstel

Overijssel pleit al enige tijd voor uitstel van de uitbreiding van Lelystad Airport, vanwege de verwachte overlast van laagvliegende toestellen. De commissaris van Flevoland verwacht niet dat uitstel er zal komen 'vanwege de grote economische belangen die er zijn'.
 
CDA-Statenlid Bouwien Rutten begrijpt de belangen, maar vindt toch dat er een pas op de plaats gemaakt moet worden. "Het proces is aantoonbaar niet in orde en daar moeten we eerst met z'n allen op een goede manier uitkomen."

Meer over dit onderwerp:
Lelystad Airport Nieuws
Deel dit artikel: