CdK Boele Staal: “Protest bevolking kan niet worden afgedaan als rituele rimpelingen”

De Overijsselse Commissaris van de Koning Boele Staal heeft vanmiddag teleurgesteld gereageerd op de uitspraken van zijn collega in Flevoland. Gisteren noemde Commissaris van de Koning Leen Verbeek de protesten uit buurprovincies tegen Lelystad Airport ‘bijna rituele rimpelingen’.

Volgens Boele Staal mogen protesten vanuit de bevolking niet afgedaan worden als bijna rituele rimpelingen. “Er zijn immers fouten gemaakt in het proces, de milieueffect rapportage bijvoorbeeld. Fouten die hersteld moeten worden.”

 

Te snelle besluitvorming

Boele Staal wijt de fouten aan te snelle besluitvorming. “Politiek bestuur brengt met zich mee dat lastige problemen vaak te lang vooruit worden geschoven. Dat is ook het geval met de drukte op Schiphol. Van Maasvlakte tot Markerwaard tot Lelystad. Als de nood hoog wordt dreigt er onzorgvuldigheid.”

 

De waarnemend CdK van Overijssel zegt daarom dat Overijssel er goed op zal toezien hoe de minister het vertrouwen van de bevolking in het dossier Lelystad Airport weer gaat terugwinnen. “Het gaat om zorgvuldigheid, geen vluggertje.”

 

Meer onbegrip over uitspraken

Eerder vandaag reageerden enkele Overijsselse Statenleden met onbegrip op de uitlatingen van Leen Verbeek. CDA-Statenlid Bouwien Rutte noemt de uitspraak ‘zeer onhandig’ en Gerrit van Hofwegen van D66 vindt de uitspraken ‘niet passen bij een CdK’.

 

Ook Commissaris van de Koning Clemens Cornielje van Gelderland is niet blij met de uitlatingen. Volgens hem is er geen sprake is van rituele rimpelingen, maar van oprechte zorgen van burgers die héél serieus genomen moeten worden.

 

Door de manier waarop de besluitvorming rond Lelystad Airport verlopen is, hebben burgers minder vertrouwen in de overheid gekregen. “Dat vertrouwen moet weer worden hersteld”, aldus Cornielje.