Gemeenteraadsverkiezingen belangrijk thema bij nieuwjaarstoespraak CdK

Naast een teleurgestelde reactie op de uitspraken van zijn Flevolandse collega Leen Verbeek, had Commissaris van de Koning Boele Staal van Overijssel in zijn nieuwjaarstoespraak veel aandacht voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Zo maakt Staal zich zorgen over de ‘versplintering van het politieke landschap’. Staal doelt op de komst van nieuwe partijen zoals de PVV, die relatief veel stemmen krijgen, maar waarbij het wel lastig is om de samenwerking aan te gaan.

 

“Het lijkt heel democratisch, maar bedreigt wel de bestuurbaarheid van gemeenten en het land. Een enigszins brede coalitie verdient de voorkeur.”

 

Toenemende invloed criminelen

Verder uitte Staal in zijn toespraak zijn zorgen over de invloed van criminelen op het openbaar bestuur. “En dan gaat het niet alleen om motorclubs, maar ook over illegale activiteiten op vakantieparken.”

 

“Criminelen die vergunningen proberen te krijgen voor hun activiteiten en daarbij niet schromen om bestuurders, volksvertegenwoordigers en ambtenaren onder druk te zetten.”

 

Overijssel gaat de dreiging van deze ‘ondermijning’ het komend jaar beter in beeld brengen.

 

Hoop op hoge opkomst

Boele Staal hoopt verder op een hoge opkomst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen had Overijssel met 83,6%, de hoogste opkomst van Nederland. “Het zou mooi zijn als we in de buurt komen van de opkomst voor de nationale verkiezingen.”

 

De gemeenteraadverkiezingen zijn op 21 maart. 

Deel dit artikel: