Opening Lelystad Airport mogelijk jaar later, ChristenUnie wil uitstel

De ChristenUnie wil dat de opening van Lelystad Airport een jaar wordt uitgesteld. De regeringspartij vindt dat er nog te veel over te doen is. Zonder de steun van de ChristenUnie is er waarschijnlijk geen meerderheid voor de opening in 2019.

"Mensen hebben het gevoel dat dit met stoom en kokend water er doorheen wordt gedrukt", laat Tweede Kamerlid Eppo Bruins weten aan de NOS.


Weinig vertrouwen

Lelystad Airport moet vanaf volgend jaar vakantievluchten van Schiphol overnemen. In onder meer Overijssel en Gelderland is veel weerstand. De gevolgen voor het milieu en de geluidsoverlast zouden niet goed zijn onderzocht. Berekeningen bleken niet te kloppen en dat zorgt er volgens Bruins voor dat er veel verzet is.

"Het vertrouwen in de overheid is hierdoor onder het nulpunt gedaald. Het is nodig dat er nu een zorgvuldig proces op gang komt om dat vertrouwen te herwinnen."


Volgende maand

Volgende maand, als er nieuwe berekeningen van de geluids- en milieuoverlast zijn, moeten er knopen worden doorgehakt. "Maar ik zie nog niet hoe die informatie mij ervan kan overtuigen dat uitstel te voorkomen is", zegt Bruins.


Zonder de steun van de ChristenUnie is er waarschijnlijk geen meerderheid voor de opening in 2019. Een goed idee vindt Bruins het nog wel steeds, maar niet volgend jaar al. "Een vliegveld op die plek is op zich nog steeds een heel goed plan."

Luchtvaartregels schrijven voor dat er maar één keer per jaar een nieuw vliegveld geopend kan worden. Lukt april 2019 niet, dan is 1 april 2020 de eerste nieuwe mogelijkheid.

Meer over dit onderwerp:
ChristenUnie Lelystad Airport Nieuws
Deel dit artikel: