Techbedrijf uit Enschede gebruikt data om amateurtrainers te laten scoren

Techbedrijf 360SportIntelligence uit Enschede lanceert op het Voetbalcongres 2018 een cursus voor trainers en coaches van amateurclubs. Het programma is samengesteld op basis van beelden en data in samenwerking met wetenschappers van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool.

Trainers en coaches nóg beter maken in hun vak en zo de breedtesport naar een hoger niveau tillen. Dat is doel van de trainerscursus 360 Talentontwikkeling. De cursus ontwikkeld op basis van data en feedback van trainers en coaches die het afgelopen jaar gewerkt hebben met de software van 360SportsIntelligence

Coaches en trainers

Steeds meer amateur-sportclubs in Overijssel doen iets wat tot voor kort alleen voor topclubs mogelijk was. Ze gebruiken een videosysteem om beelden van hun eigen wedstrijd terug te kijken. Zo kunnen ze zien wat er goed en niet goed ging. 

Met alle data die het Enschedese bedrijf ontving van de aangesloten sportclubs lanceert het bedrijf nu een cursus waarmee de coaches en trainers hun vaardigheden op en rond het sportveld kunnen bijschaven. In Overijssel wordt de software onder andere gebruikt door de Oldenzaalse Hockey Club, voetbalclub Excelsior '31 en VV Heino.

Leren van data

Techbedrijf 360SportsIntelligence is opgericht door René Epping en Frank Maathuis. Ze zochten een manier om videoanalyse bereikbaar te maken voor amateursportclubs. "Deels omdat het leuk is om de eigen voetbal- of hockeywedstrijd terug te kijken, maar ook om tot betere prestaties te komen."

De tool bestaat uit een systeem van camera’s, bekabeling en software dat volledig automatisch de hoogtepunten van wedstrijden en trainingen herkent, opneemt en binnen enkele minuten tot een samenvatting verwerkt. Na de wedstrijd kan het team hiermee direct zien wat er wel, en niet goed ging tijdens de wedstrijd. 

Sportdocente Nicole Groote Haar uit Enschede heeft al deze informatie omgezet in een cursusprogramma dat trainers en coaches leert hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van videoanalyse. De cursus wordt zaterdag in Eindhoven tijdens het Voetbalcongres 2018 gelanceerd onder het toeziend oog van coaches Foppe de Haan en Wim Jonk.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: