nieuws

'Kopperprent' met Zwols tintje uitgereikt in drukkerijmuseum Meppel

De opening van het Grafisch Jaar in het Drukkerijmuseum in Meppel kent dit jaar een Zwols tintje. De winnende zeefdruk voor de zogeheten Kopperprent is ontworpen door Alysia Bonte, leerling van de Media Academy van Landstede.
De Kopperprent is een eeuwenoude traditie. Vroeger, in de Middeleeuwen, maakten de zetters (drukkers) deze prent voor hun patroon om te laten zien hoe bekwaam ze waren in het vak. De patroon gaf zijn werknemers geld en dit verbrasten de mannen dan. Dat gebeurde altijd na Drie Koningen, het begin van het nieuwe jaar.

Traditie

De traditie is in het Drentse Drukkerijmuseum nieuw leven ingeblazen en sinds een paar jaar wordt de Kopperprent weer gedrukt. Dit jaar is het winnende ontwerp die van de Kamper Kogge, symbool voor het Hanzeverbond.
Volgens directeur Van Ittersum van het drukkerijmuseum is de tekening van Alysia een van de mooiste Kopperprenten. "Ze combineert het onderwerp van dit jaar, Europa, prima met het verleden, het Hanzeverbond. Haar tekening is krachtig."

Trots

Alysia is leerling van de Media Academy van Landstede. "Ik ben trots dat ze mijn ontwerp hebben uitgezocht. Het was voor mij logisch om de link te leggen met het Hanzeverleden in de regio. Een middagje tekenen en ik had het ontwerp klaar. Deze eer staat natuurlijk goed in mijn portfolio, maar de aandacht is wel overdonderend."

Zwolle

De link met Zwolle is gelegd omdat Alysia als Zwolse student het ontwerp maakt. Daarom mocht wethouder Brink de zeefdruk in ontvangst nemen. "Als wethouder ben ik trots op het talent van onze MBO-leerlingen. Je ziet dat vakmanschap toen en nu mooi samenkomen in dit ontwerp. Het ontwerp van de Kogge in het ruige water past ook bij de woelige tijd waarin Europa nu zit, maar ook het positieve voor de toekomst."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.