nieuws

Dijkwachters inspecteren opnieuw de dijken langs de Vecht

Vanwege het hoogwater in de Vecht en de IJssel houdt Waterschap Drents Overijsselse Delta de dijken in onze provincie nauwlettend in de gaten. De vrijwillige dijkwachters worden dit weekend iedere dag ingezet om de situatie te controleren.
De dijkwachten constateerden tijdens de eerste inspectie donderdagmiddag zo’n twintig mankementen in de Vechtdijk. Vooral omgewaaide bomen en schade door dieren werden gesignaleerd. Deze leveren geen direct gevaar op, zegt woordvoerder Klaas Jansen van het waterschap. 

Voorzorgsmaatregelen

"Het waterpeil is hoog, maar nog niet zorgelijk", aldus Jansen. Verwacht wordt dat de waterstand dit weekend nog met zo'n dertig á veertig centimeter stijgt, afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in het stroomgebied van de rivier. De dijken langs de Vecht en de IJssel worden daarom iedere dag gecontroleerd op schades of kwetsbare plekken.
"Tot en met zondag maken we iedere dag één keer een ronde over de dijken langs de Vecht", legt Jansen uit. De huidige en verwachte weersomstandigheden vragen om deze extra inspecties. Een uitzonderlijke situatie, want donderdag werden de vrijwillige dijkwachters voor het eerst in twintig jaar weer officieel opgeroepen. 

''Niet extreem''

Bij de Vechtbrug in Dalfsen is ook goed te zien hoe het waterpeil de afgelopen week is gestegen. Weilanden naast de Vechtbrug staan nu onder water. Ook zijn sommige delen van troittoirs en trappen zijn bedekt met water uit de Vecht. Maar voor Dalfsenaren staat hier niet van te kijken: ''Het water is wel hoog, maar het is niet extreem,'' zegt Allaard Mol, die al zijn hele leven in Dalfsen woont. ''Elk jaar is het wel minstens één keer zo hoog. Ja, ook dat is Dalfsen.''

De IJssel

Door smeltwater en neerslag stijgt ook de afvoer van de IJssel de komende dagen. De uiterwaarden zullen hierdoor van dijk tot dijk onder water lopen, wat op sommige plekken al gebeurd is. De veerdienst tussen Olst en Wijhe, het Olsterveer, werd door de hoge waterstand donderdag al uit de vaart gehaald. 
De actuele waterstanden in Overijssel worden bijgewerkt op deze digitale kaart van Rijkswaterstaat.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.