Waterschap treft voorbereidingen voor openen hoogwaterkering bij Veessen

Waterschap Vallei en Veluwe treft vandaag voorbereidingen om de hoogwaterkering bij Veessen te kunnen openen om het stijgende water van de IJssel meer ruimte te kunnen geven.

Als dat gebeurt stroomt een binnendijks gelegen hoogwatergeul over een lengte van acht kilometer tussen Veessen en Wapenveld helemaal vol met rivierwater. De hoogwatergeul is de afgelopen jaren gegraven juist met het doel om de rivier bij hoogwater meer ruimte te geven. 

De constructie moet overstromingen en dijkdoorbraken langs de IJssel voorkomen. De geul ligt aan de Gelderse zijde van de IJssel ter hoogte van Olst en Wijhe.

Inlaatsysteem met een lengte van 800 meter

In de kering is over een lengte van 800 meter een inlaatsysteem aangebracht met zestig kleppen die geopend worden bij nog verder stijgende waterstanden. Om het water gecontroleerd de hoogwatergeul te laten in stromen worden vandaag alvast de cilinders geplaatst.

 

De huidige prognoses voor het hoogwater geven aan dat de geul de komende dagen nog niet vol zal stromen, maar het waterschap wil wel voorbereid zijn op de noodzaak daarvan.

Meer over dit onderwerp:
hoogwater Veessen waterschap Nieuws
Deel dit artikel: