nieuws

Brandweer komt tien keer per dag in actie in Twente

De brandweer kwam vorig jaar gemiddeld tien keer per dag in actie voor onder meer branden, stormschademeldingen en voorlichting in Twente. Het aantal branden daalde het afgelopen jaar, het aantal meldingen van stormschade steeg wel.
Uit de jaarcijfers blijkt dat Brandweer Twente vorig jaar vanuit de 29 kazernes 3.547 keer in actie kwam voor incidenten. Dat is iets minder dan in 2016, toen waren er 3.590 incidenten.

28 grote branden

Het aantal branden daalde van 1.315 naar 1.194. “In 2017 waren er gelukkig geen dodelijke slachtoffers bij brand te betreuren", vertelt Ron de Wit, plaatsvervangend commandant van Brandweer Twente.
Wel waren er 28 grote branden. Voorbeelden daarvan zijn de zeer grote brand in Enschede waarbij de Wensambulance in vlammen op ging en de natuurbranden in Beuningen.
Minder automatische meldingen
De brandweer rukte in Twente bovendien minder vaak uit voor automatische brandmeldingen. Dat komt onder meer doordat de meldkamer tegenwoordig eerst verifieert of er brandweer uit moet rukken. 
In 2016 moest de brandweer nog 1.023 keer uitrukken voor een zogenoemde OMS melding. In 2017 was dat 819 keer. De overige meldingen, tussen de 1.000 en 1.500 hoefde de brandweer niet in actie te komen. Wanneer de brandweer ook in deze gevallen direct was uitgerukt, zouden de brandweermensen gemiddeld veertien keer per dag in actie komen.

Stormschade

Het aantal stormschademeldingen steeg wel. In 2016 waren er 236 meldingen, afgelopen jaar 378. "Op 23 februari hadden we bijvoorbeeld een storm die voor overlast zorgde."
Ook is er een stijging te zien in het aantal dienstverleningsincidenten, zoals het verlenen van assistentie aan de ambulance, liftopsluitingen en hulpverlening aan dieren.

Advies

Naast het verlenen van hulp bij incidenten, gaf de brandweer ook veel advies aan gemeenten. In totaal werd er in de veertien Twentse gemeenten 4.871 keer advies en voorlichting gegeven en toezicht gehouden.
Ook wordt er steeds vaker brandonderzoek gedaan om een brand in de toekomst beter te kunnen bestrijden en beter voorlichting te kunnen geven.
 
In 2017 werden 94 branden onderzocht. De meest voorkomende oorzaak van woningbranden zijn schoorsteen- en keukenbranden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.