nieuws

Actiecentrum water in Zwolle klaar voor hoogwatergolf IJssel

Waterschap Drents Overijsselse Delta is klaar voor de hoogwaterpiek op de IJssel. Vanuit het actiecentrum water in Zwolle wordt de situatie voortdurend in de gaten gehouden.
De hoogste waterstand wordt woensdag of donderdag verwacht. "Maar wij verwachten weinig problemen", zegt woordvoerder Herald van Gerner. "Dat is vooral ook dankzij de Ruimte voor de Rivier-projecten bij Deventer en Zwolle."
De afgelopen jaren zijn daar nevengeulen in de rivier aangelegd. "Maar ook op tientallen andere plekken buiten de provincie. Daardoor heeft het water veel meer de ruimte gekregen en is er minder risico op overstromingen."

Kinderziektes oplossen

De nevengeulen doen hun werk goed, zo lijkt het. "Dit is eigenlijk de eerste keer dat ze echt gebruikt worden. We houden ze goed in de gaten en kunnen zo ook goed zien of er toch nog kinderziektes zijn die we later moeten oplossen", aldus van Gerner.
Medewerkers van het waterschap houden vanaf kantoor alles goed in de gaten. Voortdurend is er overleg tussen de verschillende deskundigen en wordt besloten of bijvoorbeeld een gemaal ergens gesloten moet worden.

Dijken op sommige plekken 'lek'

In het veld lopen inspecteurs de dijken af. Op ruim twintig plekken lekt kwelwater onder de dijken door. Dat is meestal zichtbaar in sloten, waar ineens belletjes naar bovenkomen. "Maar soms gaat het om veel meer water en dan lijkt het meer op een kleine vulkaan", laat inspecteur Wijnand Evers weten.
Die plekken worden extra in de gaten gehouden. Als er teveel water 'lekt', dan wordt ingegrepen door bijvoorbeeld het waterpeil in een sloot flink hoger te zetten. "Daarmee creëer je tegendruk."

Nevengeul ondergelopen

Herman van Assen is tevreden over de maatregelen die door de overheid zijn genomen om wateroverlast te voorkomen. Hij komt uit het gebied bij Zwolle waar een nevengeul is aangelegd. "Alle projecten samen hebben ruim twee miljard euro gekost, maar het waterpeil staat daardoor hierbij Zwolle wel veel lager nu."
Veel inwoners van Zwolle komen even een kijkje nemen bij de nevengeul in de Vreugderijkerwaard, die helemaal is ondergelopen. Vooral de brug in het gebied is populair. "Het zal erom spannen of die boven water blijft", grinnikt Van Assen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.