nieuws

Onthulling Kozakken standbeelden bij Wijhe loopt in het water

De onthulling van twee standbeelden van Kozakken liep vanmiddag letterlijk in het water. De sokkels waarop ze staan, langs de IJssel bij Wijhe en Veessen, staan door de hoge waterstand onder water. Toch moest de plaatsing doorgaan, want een Russische delegatie kwam er speciaal voor naar Nederland.
Zo'n 200 jaar geleden stak het Russische leger bij Wijhe de IJssel over om de manschappen van Napoleon aan te vallen. Dit wordt gezien als een begin van de val van Napoleon.

Basjkier uit het Kozakkenregiment
Eén van de bronzen beelden is een zogenaamde 'Basjkier'. Een soldaat van een klein steppenvolk aan de voet van de Oeral die in het Russische leger diende. Hij maakte onderdeel uit van het Kozakkenregiment.

Het standbeeld aan de Wijhese kant betreft een afbeelding van de Russische commandant Generaal Alexander von Benkendorff. Hij gaf de opdracht om een schipbrug aan te leggen over de IJssel waardoor duizenden geallieerde manschappen de oversteek konden maken.

Het kunstwerk in Wijhe wordt door logistieke problemen op een later moment geplaatst.

Plakkaten onthuld
Bij de presentatie waren onder andere de Russische consul en de burgemeesters van Heerde en Olst-Wijhe aanwezig. Er werden drie plakkaten gepresenteerd. Deze zullen later op de sokkels van de kunstwerken worden bevestigd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.