nieuws

Zwolse rapper Blaxtar leert creatievelingen ondernemen

Artiesten die verkeerde zakelijke beslissingen nemen. De pophistorie staat er vol mee. Je hebt een groot succes, maar houdt er niets aan over. Daarom is Kevin de Randamie - bekend als muzikant Blaxtar én de broer van rapper Typhoon - de Braenworks Academy gestart. "Iedereen wordt wel eens belazerd."
Fouten maak je maar één keer, zegt De Randamie. "Ik kan andere mensen daarmee helpen, met mijn ervaringen. En je kunt zélf invloed uitoefenen op hoe vaak je belazerd wordt." 
Creatievelingen leren hoe ze zakelijk naar buiten moeten treden. Een combinatie die ongebruikelijk is. Waarom? "Omdat in het maken van iets creatiefs, het zakelijke helemaal geen rol speelt. Dát ontwikkelen neemt al je energie. Artiesten zijn daarom nauwelijks zakelijk bezig", vertelt De Randamie.

Crowdfunding

De Braenworks Academy is gestart als crowdfundingsactie. De benodigde 50.000 euro was in minder dan een maand opgehaald. In de Randstad is de Academy gestart, maar mogelijk komt er ook een plek in Zwolle. "Er zijn genoeg artiesten hier in Overijssel. Iedereen kan zich melden."
Denken over de waarde van creativiteit wordt steeds relevanter. Er is zelfs een manifest opgesteld dat stelt dat er 'een radicale verandering nodig is in ons denken over de exploitatie van creativiteit'. Kern van de boodschap is dat verandering begint bij creatieven zelf: van een mindset van ‘afhankelijkheid’ naar het (terug)nemen van eigenaarschap over het werk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.