nieuws

Schoolkinderen in Zwolle herdenken omgekomen vliegeniers uit Tweede Wereldoorlog

Leerlingen van basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp hebben bloemen gelegd bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan in Zwolle. Dat doen ze om vijf omgekomen vliegeniers te herdenken.
Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ´hun´ monument.

Geschiedenis

Het monument aan de Eikenlaan is op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388e Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement in Duitsland.
Door motorstoring bleef het achter op de formatie en werd uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Bij de crash kwamen 5 van de 10 bemanningsleden om het leven.

Niet vergeten

De kinderen droegen een gedicht voor en legden daarna bloemen bij het monument. Na afloop vertelden ze dat ze op school les krijgen over de Tweede Wereldoorlog en dit monument. Al zijn het jonge kinderen, ze begrijpen wel waarom ze bloemen leggen. "Het is al wel lang geleden, maar deze mannen zijn dood gegaan voor onze vrijheid." 
Namens de gemeente Zwolle legde wethouder van Willigen bloemen bij het monument.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.