nieuws

Deventerse synagoge verkocht aan horecabaas Sahin

De synagoge aan de Golstraat
De synagoge aan de Golstraat © Google Streetview
De Christelijk Gereformeerde kerk in Deventer heeft de synagoge aan de Golstraat verkocht aan horeca-eigenaar Ayhan Sahin.
De synagoge stond al even in de verkoop, maar lange tijd werd geen geschikte koper gevonden.
Sahin deed eerder al een bod op het gebouw, maar daar gingen de Christelijk Gereformeerden toen niet op in. "We kregen toen geen mandaat vanuit de gemeenschap", zegt Arjan Jongkind, ouderling bij de Christelijk Gereformeerde kerk.
Vervolgens kwam er een openbare verkoop. Tot afgelopen Kerst kon iedereen bieden op het rijksmonument. Uiteindelijk was er maar een bieder, volgens Jongskind. En dat was Sahin. 

Horeca-imperium

Sahin bezit meerdere horecazaken aan de Brink in Deventer, waaronder Dorst!, Hollands Glorie en Sushi by Me. Momenteel verbouwt hij de voormalige Luxor, bijna pal naast de synagoge, tot luxe nachtclub. Wat Sahin met de synagoge van plan is, is onbekend, net als hoeveel hij betaalt voor het gebouw.

Joodse gemeenschap

De Christelijk Gereformeerde kerk is eigenaar van de synagoge sinds de kerk het gebouw in de jaren vijftig kocht van de sterk uitgedunde Joodse gemeenschap. De orthodox-Joodse Masorti gemeenschap Beth Shoshanna is nog wel een van de huurders, maar heeft te weinig geld om zelf (een deel van) het gebouw terug te kopen.
De Christelijk Gerefomeerden verkopen de synagoge omdat de kerkzaal voor hun te klein is geworden. Ze verhuizen naar de voormalige katholieke Maria Koninginkerk aan de Mariënburghstraat. Die wordt verbouwd en krijgt de nieuwe naam Koningskerk.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.