Spoeddebat over Lelystad Airport loopt op niets uit

PVV-Statenlid Erik Veltmeijer is teleurgesteld over de afloop van een spoeddebat woensdag over de uitbreiding van Lelystad Airport. De PVV wilde onder meer een onderzoek naar de fouten die door Overijsselse bestuurders zijn gemaakt in het dossier, maar kreeg onvoldoende steun van andere partijen.

De PVV had het spoeddebat vlak voor de Kerst al aangevraagd na het besluit van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur om de uitbreiding van Lelystad Airport niet uit te stellen. De geplande opening blijft voorjaar 2019.


Politieke opdracht

Het besluit van de minister was een tegenvaller voor Overijssel, omdat hier de politieke wens is om de opening uit te stellen vanwege de verwachte overlast van vliegtuigen. Eerst moet er een herindeling van het luchtruim komen, waardoor de overlast in Oost-Nederland wordt beperkt, zo luidt de politieke opdracht.


De PVV vindt dat het dagelijks bestuur van de provincie, Gedeputeerde Staten, medeverantwoordelijk is voor het niet slagen van deze opdracht. Het standpunt wordt niet gedeeld door andere partijen.


Goede lobby

Statenlid Fred Kerkhof van 50Plus vindt juist dat het proces goed verloopt. “We hebben een hele goede lobby van vrijwel alle fracties richting de politiek in Den Haag. En dat begint inmiddels ook z’n vruchten af te werpen. Er wordt steeds meer naar ons geluisterd, dat merk je gewoon.”


Fractievoorzitter Margreet Overmeen van D66 betreurt dat het spoeddebat überhaupt plaats moest vinden en de PVV rol van de provinciale bestuurders in twijfel trekt. “Hiermee zaaien we eerder verdeeldheid, dan dat we eensgezindheid uitstralen. Dat is alleen maar koren op de molen van de voorstanders van een snelle uitbreiding van Lelystad Airport.” Overmeen kreeg bijval van veel andere partijen.  

Deel dit artikel: