nieuws

Stijging geweldsincidenten tegen hulpverleners in Twente, daling in IJsselland

Het aantal geweldsincidenten tegen medewerkers in de publieke sector en tegen agenten is in Twente in 2017  gestegen ten opzichte het jaar ervoor. In beide gevallen gaat het om een stijging van dertig procent. Dat blijkt uit jaarcijfers van de politie Oost-Nederland. In de politieregio IJsselland is juist sprake van een daling.
In Twente steeg het aantal geweldsincidenten tegen medewerkers in de publieke sector, zoals ambulancepersoneel en brandweermedewerkers, van 43 in 2016 naar 56 vorig jaar. Het aantal keer dat geweld werd gebruikt tegen agenten steeg van 104 in 2016 naar 135 vorig jaar. 
In IJsselland daalde het aantal meldingen van geweld tegen bijvoorbeeld ambulancepersoneel met acht procent
(van 181 naar 166). Het aantal geweldsincidenten tegen agenten daalde met veertien procent (van 185 naar 160). 

Daling criminaliteit

De criminaliteit in Oost-Nederland daalde. "We hielden er vorig jaar ernstig rekening mee dat het aantal slachtoffers zou gaan stijgen, maar ik ben blij dat het er minder zijn", zegt Oscar Dros, politiechef Oost-Nederland. 
In IJsselland daalde het totaal aantal gepleegde misdrijven met twaalf procent, in Twente met elf. Er werden ook minder zaken opgelost in beide regio's. Zowel in IJsselland als in Twente gaat het om acht procent minder opgeloste misdrijven. 

Overvallen

Opvallend:  in zowel IJsselland als Twente daalde vorig jaar het aantal overvallen sterk ten opzichte van 2016 . In Twente waren het er vorig jaar 21 (-46%) en in IJsselland 9 (-64%). 
Het gaat dus best goed in Oost-Nederland gelet op de cijfers maar tevreden is Dros niet. "Er zijn ontwikkelingen die me zorgen baren en waar we als politie stevig mee aan de slag moeten."

Nieuwsgierig

Dros wijst daarbij op online criminaliteit. "Daar gebeurt heel veel, meer dan me lief is en waarschijnlijk ook meer dan wij weten. Ik ben daar echt nieuwsgierig naar."
"We zijn een organisatie die in staat is gebleken om de traditionele criminaliteit aan te pakken, maar nu zullen we ons moeten bewijzen op cybergebied." 

'Dumpen van chemisch afval is visitekaartje'

Opvallend is de stijging van gedumpt chemisch afval van drugslaboratoria. In heel de eenheid Oost-Nederland waren er 71 gevallen. In 2015 lag dat aantal nog op 20 keer. Met name in Gelderland-Zuid is een forse toename te zien.
"We beschouwen dit dumpafval als het visitekaartje van laboratoria die synthetische drugs maken. Wij gaan onze meer capaciteit vrijmaken om onderzoek te doen naar de criminele netwerken die hier achter zitten", zegt Dros.
Achter het dumpen van chemisch afval zit nog veel meer criminaliteit. Drugslaboratoria, afpersing, witwassen van geld en drugshandel zijn voorbeelden hiervan. 

Identiteitsfraude

Uit de cijfers van de politie blijkt dat het aantal gevallen van identiteitsfraude in de regio IJsselland stevig is gestegen, van 155 in 2016 naar 199 vorig jaar. Een stijging van ruim 28 procent. In Twente daalde dat aantal juist. Met ruim negen procent van 171 in 2016 naar 155 in 2017. 
Het aantal inbraken in Twente en IJsselland daalde. In Twente met 25 procent en in IJsselland met 23 procent.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.