nieuws

Verdachte van moord op Deventenaar Sarikus beroept zich op noodweer

Rechtbank
Rechtbank © RTV Oost / Rogier van den Berg
Een van de verdachten in de zaak van de gewelddadige dood van Hasan Sarikus uit Deventer zegt dat hij het slachtoffer uit noodweer een aantal keer sloeg met een hockeystick. Volgens de man uit Wilp had het slachtoffer een mes in zijn hand en wilde hij daarmee de andere verdachte aanvallen. 
Dat zei de advocate van de 47-jarige man uit Wilp tijdens de eerste zitting voor de rechtbank in Zwolle. 

Worsteling

De strafzaak verliep vandaag onrustig. Voorafgaand was er op straat al onrust maar tijdens de rechtszaak probeerde de moeder van het slachtoffer de twee verdachten aan te vallen. Er werd een handtas naar de twee verdachten gegooid en meerdere familieleden bemoeiden zich met de worsteling.
In en rond de rechtbank was een grote politiemacht aanwezig om de gemoederen te sussen. 

Moord

Een beroep op noodweer gaat volgens de officier van justitie niet werken. Ze verdenkt de twee van moord. In de weken voor het dodelijke incident zou er een conflict zijn geweest. Waar dat om draait werd niet duidelijk.
Wel duidelijk is wat er op 5 oktober in de avonduren gebeurde bij de flat van de verdachte aan de Zaanstraat in Deventer aldus de officier van justitie. "Er was een achtervolging door de stad en toen het slachtoffer uit zijn auto stapte bij zijn flat en probeerde naar binnen te gaan werd hij door de bestelbus van verdachten omver gereden.
Getuigen zien dat het slachtoffer geslagen en gestoken wordt. En dat gaat maar door en door" 

Beveiligingscamera

De aanrijding is goed te zien op beelden die werden opgenomen door een beveiligingscamera. Ook daarop is te zien dat er als een dolle wordt ingeslagen en gestoken op het slachtoffer. Die blijft liggen op straat als de bestelbus met daarin de twee verdachten weg rijdt.
De beelden werden uitgebreid gedeeld op sociale media en zijn nog steeds terug te zien.

Onderzoek gaat verder

Het onderzoek in de zaak is nog niet helemaal klaar. Zo doet het Nederlands Forensisch Instituut DNA-onderzoek op het mogelijke moordwapen. Dat werd twee maanden na de moord gevonden bij bij een flat aan de Karel de Grotelaan in Deventer. 
De nabestaanden kregen van de rechtbank wel een duidelijke boodschap mee. "We hebben alle begrip voor de emoties in deze zaak, maar dit is geen vechtzaal maar een rechtszaal. Een uitbarsting als vandaag zal een volgende keer ogenblikkelijk leiden tot gedwongen vertrek uit de zaal." 
De beide verdachten blijven vast zitten tot aan de volgende zitting op 29 maart. De bedoeling is om de inhoudelijke behandeling voor de zomer af te doen, maar een datum kon vandaag nog niet gepland worden. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.