nieuws

De Wilde Deerne en de Stadsproductie Zwolle

Op een vroege ijskoude zaterdagmorgen nam acteur Boudewijn Koops mij mee naar de Agnietenberg in Zwolle. Waarom? Omdat daar een mysterie gebeurde, heel lang geleden, in de zomer van 1717. Precies driehonderd jaar geleden.
In het natuurgebied van Kranenburg, bij Zwolle dus, werd toen een verwilderd meisje gevonden dat niet sprak en nauwelijks kleren droeg. Het meisje heette, bleek later, Anna Maria Jennaert die ruim 18 jaar tevoren in Antwerpen was geboren en als peuter werd ontvoerd. Ze werd gevangen en vanaf dat moment De Wilde Deerne genoemd. Ze werd opgenomen door een vrouw in Zwolle, die in een logement naast de kerk ‘De Misverstand’ woonde.   
Toch begint niet daar het hoe en waarom van de Stadsproductie Zwolle, een groot muziektheaterspektakel in de lente, gemaakt door de stad en al haar onvermoede talenten. Het is een ontmoeting tussen de tukkers Boudewijn en Ilona en de Zwolse Typhoon geweest die aan de basis van deze grootste samenwerking staat. Of misschien was het wel alleen één kort moment, een besef dat Glenn bekroop toen hij Suriname bezocht en met familie en vrienden op een late zomeravond op een veranda tijd doorbracht. ‘De plek waar wordt gesproken, voor elkaar wordt gezorgd, ruzies beslecht worden en de toekomst besproken. Daar waar saamhorigheid is, gemeenschapszin’.
Precies dat is wat De Wilde Deerne van de Stadsproductie Zwolle gaat zijn. Saamhorigheid en gemeenschapszin en een absurd, poëtisch sprookje gebaseerd op een echt Zwols verhaal. Iedereen mag meedoen, als acteur, als decorbouwer, danser, dozensjouwer, muzikant en coupeuse. De Wilde Deerne heeft in de voorstelling een serie ontmoetingen met uiteenlopende mensen. Voorbijgangers in grote groepen, kleine series, bizarre vormen en eenzamen die zij in verschillende scènes zal tegenkomen. Met een grote MAAR: De Wilde Deerne is niet alleen een verhaal van 300 jaar geleden, het is een ook een verhaal van 2018, de realiteit van vandaag. Over de angst voor het onbekende, over vreemdelingen die de code niet kennen, en als je kunt, van nieuwsgierigheid en de mooiigheid daarvan. Over verbeelding en de kracht van een open vizier.
In OverUIT de Kunst spreek ik behalve Boudewijn en Ilona ook historicus Wim Coster. De Deerne is inmiddels in zijn hoofd gekropen en zijn muze geworden. De stad is niet meer wie ze was nu hij weet dat De Wilde Deerne er heeft rondgelopen. Hij schrijft een boek over haar en is volop bezig het mysterie te ontrafelen. Regisseur Ko van den Bosch gebruikt dat als basis voor de voorstelling en is volop in overleg met het productieteam. Acteur Elout Hol van Theater Gnaffel speelt Wim als een soort verteller. Het allermooiste: Binnenkort zijn de audities, en ook al heb je geen acteerervaring, iedereen kan auditeren. Kijk op DeWildeDeerne.nl en kijk vooral ook naar OverUIT de Kunst, hier of zondag op televisie!
Speelperiode: 11 mei t/m 3 juni 2018.
Inga Tjapkes
Je ziet De Wilde Deerne in OverUIT de Kunst zondag op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.