nieuws

Ommen krijgt waarschijnlijk nieuw monument Kamp Erika

De raadscommissie in Ommen wil 10.000 euro beschikbaar stellen voor de vernieuwing van het oorlogsmonument op de Besthmenerberg in Ommen. Alle fracties waren lovend over het initiatief en schaarden zich achter het collegevoorstel. Op 25 januari wordt het voorstel in de gemeenteraad behandeld.
Initiatiefneemster van het nieuwe monument is de historische vereniging Cultuurhistorische Centrum Ommen (CCO). De totale kosten van het monument zijn begroot op 26.378 euro. De ontbrekende gelden wil het CCO binnen halen door meerdere subsidiebronnen aan te boren en het organiseren van acties.

Gevangenenkamp

Het monument herinnert aan de gruwelijke oorlogsperiode 1940-1945 toen door de Duitse bezetter op de Besthmenerberg het strafkamp Erika werd ingericht. Exact op de plek waar in de jaren dertig in 's zomers de internationale Sterkampen werden gehouden van de uit India afkomstige spiritueel leraar Krishnamurti.
Het huidige monument is een volgens het CCO nooit een echt monument geweest. Vlak na de oorlog is er ter nagedachtenis aan de slachtoffers van kamp Erika een houten kruis geplaatst. Later zijn daar een zwerfkei, een hartvormige cirkel van kleinere keien, een plaquette en een treurwilg aan toegevoegd.

Dodenherdenking

Jaarlijks worden op 4 mei bij het in verval geraakte monument de slachtoffers van het kamp herdacht. 
De raadscommissie onderschrijft dat de omgeving van het nieuwe monument niet alleen een aansprekende en respectvolle plek is voor de traditionele dodenherdenking maar ook om het lokaal cultureel erfgoed van Ommen zichtbaar te maken. 

Kunstenaars
De twee Ommer kunstenaars Eric Schutte en Frank Meijerink ontwierpen het nieuwe gedenkmonument. Ze bedachten een zeventien meter lange muur met 72 betonnen palen van zo'n drie meter hoog. De kleur van de muur verandert van wit naar zwart naar grijs en wit, en symboliseert de tijdsperiodes dat het kamp voor diverse doeleinden in gebruik was.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.