Naast een varkensstal staan en de geur van het bos ruiken, het is mogelijk

Naast een varkensstal staan en geen varkens, maar de frisse geur van een bos ruiken. Het is mogelijk. Jan Waayer heeft in Almelo een biologisch luchtfilter ontwikkeld dat de lucht van varkens neutraliseert. Mogelijk kan het filter ook in geitenstallen worden toegepast ter voorkoming van Q-koorts.

Het filter van Waayer, dat eigenlijk eigenlijk een biobed is, zuigt de lucht uit de stal op. Vervolgens wordt de lucht door een laag met houtsnippers geleid. De houtsnippers bevatten enzymen die de vieze lucht omzetten in schone lucht.

"De houtsnippers zorgen er voor dat mensen een bosgeur ruiken als ze naast de stal staan", aldus Waayer. “Ik laat die mensen wel eens in het filter ruiken, dan slaan ze bijna achterover van de stank. Zo sterk is die varkenslucht dan”.


Ammoniak

De onderzoeksresultaten die Waayer tijdens de presentatie van zijn biobed liet zien liegen er niet om: een 95% afname van ammoniak en een geurafname van 96%. 

Q-koorts
Of het filter van Waayer epidemieën als Q-koorts kan voorkomen is nog niet onderzocht. "De bacteriën zitten in het stof en stof kunnen we reduceren", legt Waayer uit. "Dat moet je door het RIVM laten onderzoeken en dat is duur, voorlopig zit dat er nog niet in".

Op dit moment wordt het biobed door een boer als proefopstelling gebruikt. Het apparaat komt binnenkort op de markt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
boeren Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: