Stichting Red de Veluwe dient klacht in bij Europese Commissie over Lelystad Airport

Stichting Red de Veluwe dient een klacht in bij de Europese Commissie over de gang van zaken rond de opening van Lelystad Airport. De Europese richtlijnen zijn volgens de stichting niet juist toegepast.

De actiegroep is ervan overtuigd dat ze kunnen aantonen dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu verkeerd heeft gehandeld en dat de huidige minister van Verkeer en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, de procedure op een correcte wijze helemaal opnieuw zal moeten doen.

Fouten niet eenvoudig te repareren

"De gemaakte fouten zijn zo ernstig, dat ze niet eenvoudig gerepareerd kunnen worden", schrijft Red de Veluwe. De actiegroep beklaagd zich specifiek over de in 2014 gemaakte Milieu Effect Rapportage (MER). Die zou niet hele project omvatten.

"De huidige MER heeft alleen betrekking op de milieueffecten in de directe omgeving van het vliegveld en omvat niet de mogelijke milieueffecten van de bij het project behorende aansluitroutes naar het hogere luchtruim", zegt Robert Tieskens, voorzitter van de actiegroep.

Stap die gezet moest worden

Volgens Tieskens is de stap naar de Europese Commissie een grote stap, maar wel een stap die gezet moest worden. "Het lijkt er nu op dat minister Van Nieuwenhuizen alles op alles zet om met wat oplapwerk het project zo toch door te kunnen zetten."

"Ze luistert niet naar bewoners en naar alle deskundigen die zeggen dat hier veel te veel fout is gegaan. Maar pleisters plakken is niet toegestaan. We kunnen dus niet anders dan alle middelen inzetten die ons ter beschikking staan."

Meer over dit onderwerp:
Lelystad Airport Nieuws
Deel dit artikel: