nieuws

Energiecoöperatie De Wieden-Weerribben realiseert zeshonderd zonnepanelen

Zonnepanelen
Zonnepanelen © iStock
In opdracht van de energiecoöperatie De Wieden-Weerribben wordt vandaag begonnen met het plaatsen van ruim zeshonderd zonnepanelen op twee agrarische bedrijfsgebouwen in Dwarsgracht.
De verwachting is dat het project volgende week al zonnestroom gaat opleveren. De plaatsing van zonnepanelen is de eerste stap naar een duurzame energievoorziening in de gemeente Steenwijkerland.

Enexis verzorgt aansluiting op netwerk

Er komen 216 zonnepanelen op de schuur voor rietopslag van loonbedrijf Johan Knol aan de Kapelweg en vierhonderd panelen op de koeienstal van de familie Helmers aan de Kanaaldijk, beiden net buiten Dwarsgracht. De afgelopen weken zijn de werkschuren al door Enexis aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.
De jaarproductie van de zonnepanelen wordt geschat op ruim 156.000 kWh.
 

Deelname aan coöperatie

De energiecoöperatie de Wieden-Weerribben is eind 2016 in Dwarsgracht & Jonen opgericht om gezamenlijk zonne-energie in de regio op te wekken. De regio beslaat een groot deel van de gemeente Steenwijkerland. 
Op dit moment nemen 41 bewoners en ondernemers uit Dwarsgracht & Jonen én Giethoorn in de coöperatie deel. Zij hebben de 616 zonnepanelen gefinancierd.

Verrekening met energiebelasting

De energiecoöperatie verkoopt de opgewekte zonnestroom aan energieleverancier Greenchoice. Uit de verkoop worden alle kosten betaald en wordt een kleine financiële buffer opgebouwd om tegenvallers op te vangen.  De deelnemers krijgen van hun energieleverancier rechtstreeks de energiebelasting terug over het deel van hun jaarverbruik, dat correspondeert met het aandeel in de productie van zonnestroom.
Het is de bedoeling dat er meer daken volgen. De energiecoöperatie heeft al nieuwe daken op het oog, waarop zonnepanelen voor nieuwe deelnemers kunnen worden gelegd. Belangstellenden kunnen meer informatie opvragen via de website www.dewieden-weerribben.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.