nieuws

Protest tegen sluiting poppodium Atak in Enschede

Er klinkt herrie in Enschede vanavond. Voor het stadhuis protesteren hoeders van 'Enschede Muziekstad', omdat ze zich zorgen maken over poppodium Atak. Sinds 1 januari is het podium gesloten, omdat het technisch failliet is. Muzikanten kunnen niet bij hun instrumenten en zo'n tweehonderd vrijwilligers weten niet waar ze aan toe zijn. 
Arris Roordink, 'popprofessor' van Enschede, gaat ook protesteren. "Het is een ingewikkeld verhaal, omdat er al lange tijd sprake is van het samengaan van het poppodium in Hengelo en Enschede."
"Maar bij het nakijken van de boeken bleek dat Atak technisch failliet was. En toen trok zowel Metropool als de gemeente Enschede de handen af van Atak." 

Voor 1 februari nieuw plan

Poppodium Metropool in Hengelo is gevraagd om voor 1 februari met een plan te komen voor een bovenstedelijk poppodium in de regio. Dit plan zou dan een maand later in moeten gaan. 
In een overbruggingsperiode van zes weken worden de praktische afspraken vastgelegd, bijvoorbeeld over het gebruik van oefenruimtes. Ook moeten er vier of vijf events komen die winstgevend zijn.

Enschede Muziekstad

Enschede presenteert zich al jaren als muziekstad. "Zonder eigen poppodium heb je als stad geen smoel. Ik ben een Atakker. De fusie met Hengelo vind ik heel jammer. Maar er zijn ook wel argumenten om wél te fuseren. Met name vanuit de industrie."
Atak is volgens Roordink, die popgeschiedenis doceert aan het conservatorium, niet het enige podium dat problemen kent. "Het valt heel erg samen. Er zijn kleinere podia die een kleine subcultuur vertegenwoordigen en die dreigen dicht te gaan."
"Het krakerspodium, de Nix blues club, de Robson en Mystiek. Zonde, want wij leiden muzikanten op en die moeten toch ergens spelen."

Visie op popmuziek

De muziekkenner adviseert de gemeente Enschede om spoedig met een 'visie op het gebied van popmuziek' te komen. 
Ilona Lette, vrijwilliger bij Atak, hoopt dat het poppodium wordt gehoord in alle vervolgstappen. "Zodat onze identiteit ook een beetje blijft bestaan."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.