Kandidaat-raadslid PVV Almelo onder vuur om uitspraken 'Marokkaans tuig'

Er zijn omstreden uitspraken opgedoken van Patricia Pol, kandidaat-raadslid voor de PVV in Almelo. Op Facebook heeft ze het onder meer over “Marokkaans tuig” en noemt ze burgemeester Marcouch van Arnhem een “kneus van een moslim”.

door Jan Colijn en Gerben Oost

Pol heeft in aanloop naar de verkiezingen de berichten verwijderd, maar RTV Oost heeft de beschikking over enkele opvallende meningen die de politica er op na blijkt te houden.


Nestor van de raad Gijs Stork (77) van Lokaal Almelo Samen (LAS) reageert verbijsterd: “Ik was totaal niet van deze uitspraken op de hoogte en vind dit schokkend.”


Koest houden
Juist omdat PVV-politici in het verleden meermalen politieke opschudding veroorzaakten, hebben Wilders en zijn mensen er alles aan gedaan de misère deze keer tot een minimum te beperken. Zo was de PVV’ers vanuit het campagneteam op het hart gedrukt zich koest te houden op de sociale media. Dat lijkt ook de reden waarom Patricia Pol op haar eigen Facebookpagina zelfcensuur heeft toegepast.

'Marokkaans tuig'
Na de rellen vorig jaar november in Brussel houdt de aspirant-politica op haar Facebookpagina een tirade: “22 agenten gewond. Aangevallen door Marokkaans tuig. Massale vernielingen, plunderingen en brandstichtingen door Marokkanen uit België en Nederland.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De gewraakte uitspraken op Facebook van Patricia Pol (Foto: RTV Oost)
De gewraakte uitspraken op Facebook van Patricia Pol (Foto: RTV Oost)


'Kneus van een moslim'

En als politiek leider Wilders meldt dat hij gaat demonstreren tegen de voorgenomen benoeming van Marcouch tot eerste burger, valt Pol hem op Facebook bij met de woorden: “Deze kneus van een moslim wordt de nieuwe burgemeester van Arnhem.”


Rotte vis

Maar het is vooral ook de toon die Pol op internet aanslaat, die bij haar critici in het verkeerde keelgat schiet. Wie het niet eens is met haar politieke uitlatingen, wordt uitgemaakt voor rotte vis.

Zo gaat Pol niet alleen flink tekeer tegen de journalistiek, maar uitgerekend ook de politiek, waarvoor ze juist nu ambities koestert. “Het zijn de misselijkmakende journalistieke leugens en de smerige politiek, waardoor ik mij gedwongen voel de politiek in te gaan.”

Kwalijk
Gijs Stork van Lokaal Almelo Samen vindt de uitlatingen uiterst kwalijk: “Als je dit soort uitspraken in de raad zou doen, zou de raad op z’n achterste benen staan. Dit kán gewoon niet. Ik hoop dan ook dat de Almeloërs goed beseffen wat ze boven ‘t hoofd hangt, als je dit soort mensen in de raad krijgt. Dan denk ik niet dat ze erop zullen stemmen. En ik hoop ook dat ze zo verstandig zijn dat ze dit zullen afstraffen.”


'Er zijn grenzen'

PVV’ers staan bekend om hun klare taal, maar Stork ziet dit anders. “Dit is geen klare taal, het is bewoon beschamend dit soort uitspraken te doen. Er zijn grenzen.”


Toch zegt hij op voorhand geen nee tegen de PVV: “We werken samen op basis van een programma en niet op basis van uitspraken. We willen ze daarom niet uitsluiten.”

Uitspraken verwijderd
Stork noemt het opvallend dat de PVV’ster haar eigen uitlatingen weer heeft verwijderd: “Dat ze de uitspraken zelf weer weggehaald heeft, dat geeft ook al aan dat ze zelf ook twijfelt aan haar eigen verhalen.”

Voor hoofd stoten
Fred Gerritsen van de Almelose Fractie Democraten.Nu is eveneens klip en klaar in zijn reactie: “Allereerst wil ik zeggen dat ik mij distantieer van dit soort uitspraken. Op deze manier moet je niet met elkaar communiceren.”

Gerritsen staat er overigens zelf om bekend dat hij een stevige uitspraak niet uit de weg gaat: “Maar ik stoot met mijn uitspraken niemand voor het hoofd. Als ik een stevige uitspraak doe, dan is die gebaseerd op inhoud.”


Toon matigen
Hij raadt Pol dan ook aan haar toon te matigen: “Als dit de wijze is waarop zij communiceert, dan is zij voor ons geen gesprekspartner. Wij willen op een fatsoenlijke manier praten over onze mooie stad. Als dat niet kan, dan niet. Laat ik vooropstellen dat wij vooraf niemand uitsluiten.”

Geen reactie
Patricia Pol wil zelf niet reageren en verwijst door naar de PVV-leiding.


Onduidelijk is of de kersverse politica de gewraakte uitlatingen op last van hogerhand heeft verwijderd. Jeanet Nijhof, campagneleider voor Overijssel, erkent dat de PVV’ers met het oog op de verkiezingen is geadviseerd zich gedeisd te houden. “Ik ken de berichten niet waar het over gaat. Wel hebben wij de kandidaten gezegd dat ze voorzichtig met sociale media moeten omgaan.”

Deel dit artikel: