nieuws

D66 verbaasd: ook reclamezuilen met camera in winkelcentrum in Zwolle

D66 verbaasd over camera's in reclame
D66 verbaasd over camera's in reclame © iStock / scyther5
Camera's in reclamezuilen die registreren hoe lang iemand naar de advertentie kijkt en wie er kijkt. Het gebeurde onlangs al op het station in Zwolle, maar de camerazuilen blijken ook in Winkelcentrum de Dobbe te staan. D66 is verbaasd en wil opheldering van het college van Zwolle.
Raadslid Claudia van Bruggen vindt dat de gemeente de taak heeft de privacy van haar inwoners te beschermen. "Die taak gaat verder dan het beschermen van persoonsgegevens. Privacy gaat over ieders vrijheid en het recht op de eigen levenssfeer."

Uitzetten niet genoeg

Exterion Media, eigenaar en plaatser van de camera's, verklaarde enkele maanden geleden al de camera’s voorlopig uit te zetten en de Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek. Maar het uitzetten van de camera’s is wat betreft Van Bruggen niet genoeg.
"Wanneer een camera uit staat en geen gegevens registreert of verwerkt, valt dat misschien wel binnen de wet. Maar omdat je niet kan zien dat hij uitstaat, voel je je toch minder vrij. Vrijheid is niet een simpel gegeven. Het gaat ook over het gevoel van mensen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.