nieuws

Vijf bier drinken tijdens een dorpsfeest? Niet in de gemeente Hof van Twente

De gemeente Hof van Twente bindt de strijd aan met overmatig alcoholgebruik. Wethouder Pieter van Zwanenburg dient volgende week een notitie in. SP-raadslid Herman Kalter weet waar hij aan begint: "We gaan het dorpsfeest niet droogleggen, maar het gaat om het bewustwordingsproces van alcoholproblematiek."
Wat is normaal? Volgens onderzoekers komt het zogenoemde 'bingedrinken' (meer dan vijf drankjes per gelegenheid) vaker voor in de Hof van Twente. Zeker onder jongeren. Landelijk heeft 53% van iemand die 13 jaar oud is ooit alcohol gedronken, in de Twentse gemeente is dat 67%. Kalter: "Op een gemiddeld dorpsfeest gaat er wel wat meer doorheen dan vijf glazen."

Drugs

De SP en het CDA willen samen dat mensen een andere houding krijgen tegenover alcohol. "Het gaat dus om preventie." De discussie kwam op gang toen uit krantenkoppen bleek dat er in de Hof van Twente meer drugs gebruikt zou worden. "Dat is niet bewezen", aldus het raadslid. "Dit is ook lastig om aan te tonen, want drugs wordt niet zo openlijk gebruikt. Alcohol wordt veel meer openlijk genuttigd, dan drugs."

Cultuur

Het SP-raadslid hoopt dat de houding ten aanzien van alcohol en drugs verandert. "Het is de cultuur. Vroeger stonden de sigaretten op tafel bij een verjaardag. Dat was toen heel normaal. Nu denken we daar anders over, is het bijna onbeschoft, in ieder geval niet goed. Met alcohol gaat dat niet vandaag zo zijn, en ook niet bij deze generatie. Maar op termijn, bij een volgende generatie zou dit wel kunnen veranderen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.