Neerstorten Engelse bommenwerper in Enschede herdacht met plaquette

Op 21 januari 1943 stort een viermotorige Engelse bommenwerper neer in het centrum van Enschede. Nu, precies 75 jaar later, wordt deze gebeurtenis herdacht met de onthulling van een plaquette.

Het Muziekcentrum in Enschede, de plek waar de plaquette is onthuld, is de exacte locatie waar de Lancaster bommenwerper neer kwam. De crew van 7 jonge militairen overleefden dit niet en liggen begraven op de Oosterbegraafplaats in Enschede.

”Bijna niemand weet wat zich hier heeft afgespeeld en dat is ook niet zo gek. Er is hier niets wat herinnert aan deze gebeurtenis. Ik vind het belangrijk dat deze verhalen verteld blijven worden”, vertelt Eric Heijink, initiatiefnemer van de herdenkingsplaquette.

Grote bommenlast
De bommenwerper stortte neer op de vlucht vanuit Engeland richten Essen, met de volledige bommenlast aan boord. De lading bestond uit een grote hoeveelheid brandbommen en een luchtmijn van 2 ton. “Als bij het neerstorten van de Lancaster deze luchtmijn was ontploft dan zou een groot gedeelte van het centrum van Enschede letterlijk zijn weggevaagd.”

Tastbaar
Heijink die in het bezit is van een aantal overblijfselen van het toestel kent inmiddels talloze getuigen verhalen uit eerste hand. Er is nog zo veel te vertellen over wat er in Enschede gebeurt is tijdens oorlog en steeds minder mensen die deze verhalen kennen. Het is een kleine moeite om deze verhalen tastbaar te maken en zo te bewaren voor de toekomst.”

Warm hart

Burgemeester Van Veldhuizen draagt dit soort initiatieven een warm hart toe. "Ook al is het 75 jaar geleden, deze mensen hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Als er mensen zijn die meer van dit soort verhalen tastbaar willen maken, dan wil ik ze van harte uitnodigen om daar over te praten." 

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Enschede WOII Lancaster Nieuws
Deel dit artikel: