nieuws

Hersenschade mogelijk van invloed bij steekpartij in Enschede

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo © RTV Oost / Rogier van den Berg
De verdachte van een steekpartij in een Enschedese zorginstelling heeft mogelijk lang geleden bij een mishandeling hersenschade opgelopen. Mogelijk is de 46-jarige Enschedeër daardoor verminderd toerekeningsvatbaar.
Of een beschadiging van de hersens daadwerkelijk van invloed was, gaan gedragsdeskundigen de komende tijd onderzoeken. Want zonder gerichte aanpak of behandeling is de kans groot dat de Enschedeër opnieuw de mist ingaat.

Geluidsoverlast

De man zou in mei vorig jaar een onderbuurman met een slagersmes in de buik hebben gestoken nadat deze geklaagd had over geluidsoverlast.
Volgens de verdachte was het slachtoffer de enige in de instelling die steeds kwam klagen als hij via YouTube muziek luisterde. "Ik heb hem niet gestoken, maar wilde hem bang maken met het mes" aldus de man vanmorgen voor de rechter in Almelo.
"Hij stapte naar voren en ik stond met mijn rug tegen de muur. Bij de worsteling liep ik zelf een snee op in mijn hand." 

Tweede keer

De 46-jarige komt al jarenlang in aanraking met justitie. In 1997 stond hij ook voor de rechter na een steekpartij. De rechter oordeelde toen dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was en legde een verplichte behandeling op in een psychiatrische kliniek.
Volgens de reclassering is er sprake van meerdere problemen, zoals drankmisbruik. Maar er zou ook sprake zijn van waanbeelden. De hersenschade die hij waarschijnlijk lang geleden opliep zou daarin een grote rol kunnen spelen.

Verplicht

De officier van justitie waarschuwde de 46-jarige: als hij niet meewerkt met de onderzoeken, dreigt een verplichte observatie in het Pieter Baan Centrum. 
Wanneer de zaak verder gaat is niet bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.