Deventer koek: al zes eeuwen houdbaar

Deventer Koek, dé lekkernij van Deventer, bestaat 600 jaar. En het recept is nog steeds geheim. De ingrediënten van de beroemde Bussink kruidkoek staan opgeschreven in een klein notitieboekje, veilig opgeborgen bij de kleindochter van de bedenker van de koek.

De 81-jarige bewoonster van woon- en zorgcentrum Humanitas An Bonte kreeg het boekje van haar moeder, die het geheime recept tot haar dood ook bij zich droeg. Met ouderwetse krulletters staat het boekje volgeschreven met Bussink koekrecepten.

 

Bonte's opa werkte als bakker bij Bussink. Ze betreurt het dat haar opa nooit van het succes van zijn recept heeft geweten: "Het was zo’n lieve man. Het is jammer dat hij het allemaal niet hoort."

 

Tentoonstelling 600-jarig bestaan

In de Waag in Deventer wordt een tentoonstelling ingericht, naar aanleiding van het 600-jarig bestaan van de Deventer Koek. Volgens conservator Petra van Boheemen is het uniek dat de koek z’n lange geschiedenis kent.

 

"Dat komt omdat Deventer Koek een kwaliteitsproduct is", vertelt Van Boheemen. "Het koekbakkersgilde hield destijds heel streng toezicht op de ingrediënten en de hele koekfabricage."

 

Deventer Koek nagemaakt

Meerdere fabrikanten hebben de Deventer Koek proberen na te maken. Op een historische verpakking van Bussink staat te lezen: "Ik waarschuw ervoor dat er een gelijknamige koek in de handel wordt gebracht die bedrieglijk lijkt op mijn verpakking".

 

Bonte is blij dat het succesvolle kruidkoekrecept van haar opa zo goed bewaard is gebleven. "Dat is een kroon op het werk van die man die zo druk is geweest en er zelf nooit iets voor heeft gehad. Alles wat je deed was voor de baas, dat was toen zo. Er was geen patent ofzo."

 

Verzegeld in de kluis

Vooral het mengsel van de kruiden is geheim, en de melange van de honing. "Ik weet al aan wie ik het recept straks ga doorgeven. Maar dat zeg ik nog niet", aldus Bonte. Het notitieboekje van haar opa legt ze verzegeld weer terug in de kluis.

 

De tentoonstelling 'Deventer Koek, al zes eeuwen houdbaar' wordt zondag geopend in de Waag in Deventer.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Deventer koek tentoonstelling Nieuws
Deel dit artikel: