nieuws

Parkeerchaos in Zwolse wijk Berkum: parkeren bij nog te bouwen appartementencomplex 'kansloos'

Emmaüskerk in Berkum
Emmaüskerk in Berkum © Google Streetview
Chaos wilden ze creëren en chaos werd het vanochtend in een deel van de wijk Berkum in Zwolle. Tientallen omwonenden van de Emmaüskerk parkeerden hun auto rond de kerk, waar een nieuw appartementencomplex moet komen. Alleen komen daar veel te weinig parkeerplaatsen bij. Die mensen zullen dus in de wijk moeten parkeren, tot grote onvrede van omwonenden en winkeliers.
De kerk, op de kruising van de Campherbeeklaan en de Acacialaan, is gesloten. Het gebouw wordt gesloopt en in plaats daarvan komt een appartementencomplex, met 29 appartementen. Volgens de gemeente zijn daarvoor 58 parkeerplaatsen nodig. 33 worden bij het complex aangelegd, maar de overige 25 moeten ergens anders vandaan komen.

Kansloos

"De projectontwikkelaar zegt dat de mensen in de wijk kunnen parkeren, daar hebben ze onderzoek naar gedaan", zegt John Vullers van de wijkvereniging Berkum. "Maar dat is kansloos." De omwonenden verwachten dat er veel overlast komt van die extra parkeerders.
"Het stond vast, de stadsbus moest wachten. De winkeliers verwachten problemen, want de parkeerplaats bij het winkelcentrum - de grootste binnen driehonderd meter van het te bouwen complex - is niet groot. Daar zijn maar 45 plekken, als een groot deel daarvan vol staat zijn de winkeliers bang dat mensen wegblijven."

Overtuigen

De gemeente moet formeel nog een besluit nemen over de plannen en de wijk besloot zelf eerst proef op de som te nemen. Vertegenwoordigers van de gemeente waren er vanochtend niet bij. "Ze waren uitgenodigd, maar ik hoorde donderdagavond dat er niemand zou komen. We sturen volgende week de beelden naar de gemeente, om hen zo te overtuigen van de problemen die zullen ontstaan als de plannen doorgaan."
Er zijn wat Vullers en de medestanders betreft twee opties: alle parkeerplaatsen binnen het complex aanleggen, of minder parkeerplaatsen plannen. De gemeente zal de uiteindelijke beslissing daarover nemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.