nieuws

Spoorwind uit Rouveen vervangt windmolens door drie nieuwe turbines

Ontmanteling windmolens
Ontmanteling windmolens © Eelco Kuiken
Ze staan er al sinds 2003, maar na volgende week zijn ze weg: de drie windmolens van Spoorwind in Rouveen. Het zijn de eerste drie turbines die in Overijssel werden gebouwd. Over een jaar zijn ze vervangen door drie veel krachtigere exemplaren.
Afgelopen weekend is begonnen met de ontmanteling van de eerste van de drie 130 meter hoge turbines. Dat leverde spectaculaire beelden op. Als het weer goed blijft, gaat vrijdag de tweede neer en verdwijnt volgende week ook de derde molen. Alles gaat weg, zelfs de funderingen. Dat is nodig omdat de nieuwe turbines veel krachtiger zijn en dus moet er ook een nieuwe, stevigere fundering komen.

Vervangen na 15 jaar

Spoorwind bouwde in 2003 de eerste drie windmolens in Overijssel. Nu, na bijna vijftien jaar later, hebben de molens hun draaiuren verbruikt. De Duitse turbines krijgen Nederlandse opvolgers. Spoorwind koos voor een product van eigen bodem: Lagerwey uit Barneveld bouwt de vervangers die tot vijftig procent meer energie opwekken dan de huidige molens. Het bedrijf Spoorwind is ook de eigenaar van de acht molens even verderop in de gemeenten Dalfsen en Ommen. Die zijn al veel krachtiger.
Een van de directeuren van Spoorwind, Johan van Reel, ziet zijn molens met weemoed vertrekken. "Dit waren de eerste molens van Overijssel en ook onze eerste turbines. Ik zal ze missen en het grappige is: ook veel mensen zeggen dat. Ze zijn straks een jaar weg. Veel kinderen kijken – als ze naar school moeten fietsen – even naar deze molens om te kijken hoe de wind staat."

Nog mee windmolens aan de horizon

De gemeente Staphorst is de laatste maanden in de ban van windmolens. De provincie Overijssel moet nog 12 Megawatt aan windenergie invullen. Die drie of vier molens die daarvoor nodig zijn, komen ook in de gemeente Staphorst, naast de drie die nu vervangen worden. Spoorwind wil ook graag deze extra molens bouwen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.