Ilse Warringa uit Dalfsen is als 'juf Ank' in De Luizenmoeder onze nationale held

Actrice Ilse Warringa uit Dalfsen is sinds twee weken een nationale held. Goed, misschien niet Warringa zelf, maar wel het personage dat zij vertolkt in de nieuwe tv-serie De Luizenmoeder: juf Ank.

Warringa bedacht het verhaal, schreef het script, deed de casting én speelt de hoofdrol. De eerste twee afleveringen van de serie op NPO 3 (door AVROTROS) werden landelijk omarmd: de eerste aflevering werd door 750.000 mensen bekeken.

Nog eens 844.000 keken de aflevering later terug, in totaal zo'n 1,6 miljoen mensen. De tweede aflevering, van afgelopen zondag, werd door maar liefst 1,4 miljoen mensen bekeken.

'Bassischoolarena'

Ongekend, voor een serie op de derde NPO-zender. "Het succes is overweldigend", vertelt Warringa, "en hartverwarmend. Daarnaast ben ik verrast, dat de serie zó omarmd wordt door Nederland."

Warringa denkt dat de herkenbaarheid van de 'basisschoolarena', naast de zwarte humor, bijdraagt aan de succesformule van de serie. "De pleinregels, de speelafspraken, de spanningen tussen leerkrachten en ouders, tussen ouders onderling... Daar herkent iedereen wel iets van."

Wortels in Overijssel

Warringa's wortels liggen in Overijssel. De actrice is geboren en getogen in Dalfsen en speelde onder meer in De Groote Markt 30. Die regiocomedy werd enkele jaren geleden uitgezonden op TV Oost en speelt zich af in een Overijsselse kroeg. De serie belicht op humoristische wijze het wel en wee van de gasten en het personeel.

De actrice dankt het succes van De Luizenmoeder aan de Overijsselse tv-serie. "Ik denk dat je echt kunt stellen dat het succes van De Luizenmoeder bij De Groote Markt 30 begonnen is", zegt ze. "Daar hebben regisseur Jan Albert de Weerd en ik elkaar ontmoet. Samen bedachten en maakten we De Luizenmoeder. Dat vind ik heel erg leuk." 

Deel dit artikel: