nieuws

Melkveehouder Stevens uit Holten boos op frauderende collega's

"Waarom zetten collega's zo de belangen van de sector op het spel?" Melkveehouder Geert Stevens heeft geen goed woord over voor zijn frauderende collega's. Vandaag werd bekend dat boeren op grote schaal sjoemelen met de registratie van het aantal melkkoeien dat ze hebben.
Mogelijk hebben duizenden bedrijven kalveren van de ene koe aan een andere koe toegeschreven. Een melkveehouder kan zo meer melkkoeien houden dan wettelijk is toegestaan. De NVWA bezocht negentig verdachte bedrijven, daarvan bleek de helft gefraudeerd te hebben. 

'Geen enkel begrip voor'

"Dit nieuws komt voor mij als donderslag bij heldere hemel", zegt Stevens. "Ik wist niet dat dit zich in onze sector afspeelde. Ik schrik ervan en word er ook kwaad over. Waarom worden de belangen van de sector zo op het spel gezet? Daar heb ik geen enkel begrip voor." 
Hoe groot de omvang van de fraude exact is, is nog onduidelijk. "Ik had er niet eens over nagedacht dat dit mogelijk was", zegt Stevens. "Dit moet je als melkveehouder echt niet willen."

'Zwaar straffen'

Minister Schouten wil bedrijven waar is gefraudeerd op slot zetten. Ze mogen geen vee meer aan- of afvoeren, ze krijgen een boete, een naheffing en ze wil dat het Openbaar Ministerie in actie komt. "Heel goed", zegt Stevens daarover. "Dit moet je zwaar straffen. De rotte appels moeten eruit." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.