nieuws

IJsclubs snakken op extreem warme dag naar vorst: ‘Anders kunnen we ook wel een zwemclub beginnen’

Niet dat het water ze meteen aan de lippen staat, maar de ijsverenigingen in Overijssel gruwen van deze extreem warme winterdag. De schaatsclubs zijn de kwakkelwinters van de laatste jaren beu en snakken weer naar ouderwetse vrieskou. “Anders kunnen we net zo goed een zwemclub beginnen.”
De veertien aangesloten ijsverenigingen die ooit nog eens de Overijsselse Merentocht willen houden, houden momenteel een winterslaap.

Streekgenoot Evert van Benthem
De stichting werd na de laatste Elfstedentocht van 1996 opgericht toen streekgenoot Evert van Benthem deze legendarische schaatsklassieker op zijn naam schreef. Doel is een lange tocht van 150 tot 200 kilometer door de Kop van Overijssel te houden. “Maar in de ruim twintig jaar dat we nu bestaan is het er nog nooit van gekomen”, zegt voorzitter Roelof Groen uit Giethoorn.
Slechts een keer leek het te gaan gebeuren. Dat was in de strenge winter van 2012. “Maar bepaalde delen van het parcours waren onbegaanbaar. Het was absoluut niet verantwoord.”

Keihard nodig

Volgens preses Groen betalen de circa achtduizend leden jaarlijks zes euro contributie. Geld dat keihard nodig is voor de veertien ijsclubs. “Dat geld laten we heus niet op de bank staan, maar gaat naar de verenigingen. Die gebruiken het voor onderhoud aan de ijsbanen en om het materieel op orde te houden.”

Noodklok
Maar niet alle ijsclubs verkeren in deze luxe situatie. De IJsclub Glanerbrug luidde – in aanloop naar het tachtigjarig jubileum – recent de noodklok dat het voortbestaan van ijsbaan De Voskamp gevaar loopt. Er moet snel wat gebeuren omdat de club anders kopje onder gaat. Dit omdat leden als gevolg van enkele ‘ijsarme’ winters hun contributie niet meer betalen, terwijl de vaste kosten gewoon doorgaan.

Weer opkrabbelen
Woordvoerder Carl Mureau van de overkoepelende schaatsbond KNSB laat weten dat het meestal zo’n vaart niet loopt. “Vijf jaar geleden hadden we 600 aangesloten ijsclubs, nu zijn er dat circa 650. Dat valt dus te overzien. De meeste leden blijven namelijk gewoon hun lidmaatschap betalen. Bovendien zie je dat bij één goede winter ijsclubs – om maar in schaatstermen te blijven – vaak al snel weer op weten te krabbelen.”

Warmpjes bij zitten

Maar dat ijsclubs er tijdens een strenge winter financieel warmpjes bij zijn, moge duidelijk zijn. Roelof Groen: “Als je die huidige weersvoorspellingen hoort, word je daar uiteraard niet vrolijker van. Liefst hebben we vrieskou. Anders kunnen we net zo goed een zwemclub beginnen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.