nieuws

Noodlijdend Twenterand wil 'grand café' in gemeentehuis

Het nieuwe gemeentehuis van Twenterand krijgt een eigen horeca-etablissement. Dat blijkt uit een nota van het college van B en W. Volgens bronnen in het gemeentehuis zou het etablissement eruit moeten gaan zien als een grand-café. De aangekondigde verbouwing is omstreden omdat de gemeente onder financieel toezicht van de provincie staat.
In het etablissement kan straks niet alleen een kopje koffie of thee worden gedronken, maar ook worden andere mogelijkheden van catering onderzocht, zo valt in de notitie te lezen.

Noodklok
Onlangs al luidde raadslid Marcus Elzinga van GemeenteBelangen Twenterand hierover de noodklok met een bericht op Twitter: “Zijn ze nu helemaal gek geworden daar in het gemeentehuis?” De partij is hier furieus over omdat de raadsfracties niet waren ingelicht. GemeenteBelangen moest via-via vernemen van de grootscheepse verbouwing.

Absurd bedrag
Daarmee zou naar verluidt anderhalf tot twee miljoen euro gemoeid zijn. GemeenteBelangen noemt dit een absurd bedrag. Vooral omdat de gemeente onder financieel toezicht staat.

Volgens de nota is het de bedoeling van het gebouw aan het Manitobaplein een “duurzaam en toekomstbestendig” gemeentehuis te maken.

Deel ongebruikt
Omdat het aantal ambtenaren slinkt en er bovendien flexibeler wordt gewerkt, heeft de gemeente minder vierkante meters nodig. Met als gevolg dat bepaalde delen van het gemeentehuis momenteel niet worden gebruikt.

Bibliotheek in gemeentehuis
Een ambtelijke werkgroep heeft daarom een studie uitgevoerd hoeveel ruimte nu aan zogenoemde maatschappelijke partners kan worden verhuurd. Zo zou onder meer de bibliotheek van de Jonkerlaan naar het gemeentehuis verhuizen.

'Grand café'

Ook zijn er plannen om in de centrale hal een horecagedeelte te openen. B en W willen hier een ontmoetingsplek van maken. “Waar inwoners terecht kunnen met al hun vragen. Waar je je welkom voelt. Een plek om te ontmoeten, kennis te delen of informatie op te halen. Daar hoort ook een kop koffie of thee bij, of wellicht andere catering.”

Dagbesteding

Er bestaan intussen plannen om voor dit horecagedeelte te gaan samenwerken met het zorgcentrum De Vriezenhof. Voor het bedienend personeel wordt bekeken of dit kan bestaan uit cliënten uit de dagbesteding en werk- en leerplekken.

“Dat laatste geldt overigens niet alleen voor horeca, maar kan breder worden uitgewerkt. We willen hierin een voorbeeldfunctie vormen voor anderen", schrijven B en W.
Een gemeentewoordvoerder zegt er vanuit te gaan dat er straks geen alcohol wordt geschonken in het gemeentehuis: "Voor de rest zitten we nog in een oriëntatiefase. In april wordt dit verder besproken met de gemeenteraad."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.