Marit Bakhuis (11) door bacteriofagen verlost van jarenlange blaasontstekingen

Vrienden, familie en kennissen, maar ook wildvreemden doneerden tot soms honderden euro's om een behandeling met bacteriofagen in Georgië mogelijk te maken voor Marit Bakhuis uit Vroomshoop. "De behandeling is vorige week begonnen en vandaag hoorden we dat Marit volledig geneest", juicht moeder Lydia vanuit Georgië.

Marit (11) kampt al bijna haar hele leven met ernstige blaasontstekingen. Antibiotica helpen nog maar nauwelijks. In het televisieprogramma Dokters van Morgen hoorde moeder Lydia voor het eerst over bacteriofagen. De volgende dag al nam ze contact op met de artsen van Marit. Die stonden positief tegenover zo'n behandeling.

Bacteriofagen tegen infecties staan steeds meer in de belangstelling. Nu meer en meer bacteriën resistent zijn tegen antibiotica staan ook artsen meer open voor de behandeling met fagen. Inmiddels gaan meerdere patiënten vanuit Nederland naar Georgië voor een behandeling. In Nederland wordt deze behandeling nog niet toegepast. Toch is de werking van bacteriofagen al 100 jaar bekend. In Oost-Europa is deze methode tegen bacteriële infecties verder ontwikkeld, terwijl de medicijnindustrie in West-Europa zich meer richtte op de bekende antibiotica.

8500 euro

Er moest geld komen. De behandeling is met 8500 euro weliswaar relatief goedkoop, maar dat bedrag had de familie Bakhuis niet op de plank liggen. Moeder Lydia begon een crowdfundactie en tot haar verbazing was het benodigde geld snel binnen. Vrienden, familie en kennissen, maar ook wildvreemden doneerden grif. 

"We kijken onze ogen uit"

Marit en moeder Lydia verblijven al enkele dagen in de Georgische kliniek die gespecialiseerd in behandelingen met fagen. "Het is een erg intensieve periode voor Marit", vertelt moeder Lydia. "Een vreemd land, een vreemde taal en vreemde dokters. Heel bijzonder om te zien hoe het er hier aan toe gaat. Wij kijken onze ogen uit." 

Goed nieuws

Nu al is bekend dat de hele onderneming niet voor niets is geweest. "Vorige week dinsdag is Marit begonnen met het nemen van bacteriofagen", vertelt Lydia. "Vandaag hoorden we dat Marit volledig zal genezen. De arts verwacht dat Marit over een jaar helemaal van haar problemen af is."

Bacteriofagen zijn eigenlijk virussen die in het lichaam niets anders doen dan bepaalde bacteriën opzoeken en zich daarin vermenigvuldigen. Daarbij scheiden ze een enzym af dat de celwand van de bacterie afbreekt, zodat die afsterft. De fagen worden op maat gemaakt voor het type bacterie dat uitgeroeid moet worden. Ze vallen dus alleen die ene soort ziekmakende bacteriën aan. Dat is een groot verschil met gewone antibiotica die ook gezonde bacteriën doden.

De artsen in Georgië hadden snel een diagnose gesteld. "Ze zagen dat Marits urinebuis scheef is aangegroeid en flink ontstoken is. Ze hebben ook geconstateerd dat Marit een hyperactief blaassyndroom heeft. Dit betekent dat haar blaas voortdurend te hard werkt."

Terug naar Vroomshoop

Marit en haar moeder reizen zaterdag weer terug naar Vroomshoop. "Dan zijn we hier twaalf dagen geweest. We kijken er naar uit. Mijn meisje zal na acht jaar lang ziekte en pijn gezond worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Almelo bacteriofagen Nieuws
Deel dit artikel: